Acciona ha denunciat el Govern al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per frenar la seva sortida de la concessionària d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL), que ha de passar a ser de titularitat pública a partir de l'1 de gener. Fonts de l'empresa han confirmat a l'ACN que han demanat al jutge "mesures cautelaríssimes" per no haver de deixar l'ATLL el 31 de desembre, com li reclama la Generalitat.

La conselleria de Territori i Sostenibilitat, dirigida per Damià Calvet, va escriure una carta a Acciona per demanar-li que entregui les instal·lacions, que són de propietat pública i que fins ara gestionava la constructora, a finals de mes. El govern de Quim Torra va aprovar el juliol la creació de l'ATLL pública que ha de començar a gestionar l'ens d'abastament d'aigua a primers d'any.

El mes de febrer, el Tribunal Suprem va confirmar una sentència del TSJC del 2015 que anul·lava el concurs de privatització de la gestió d'Aigües Ter-Llobregat, que havia guanyat Acciona. En aquell moment, la Generalitat podia optar per fer un nou concurs o per impulsar la gestió pública, opció que finalment va triar. 

Acciona va presentar fet rellevant a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMC) per informar que reclamaria a la Generalitat uns 308,3 milions d'euros en reemborsaments de parts no amortitzades del cànon i d'altres inversions fetes, i va dir que demanaria també una indemnització per "danys i perjudicis" que alguns mitjans econòmics, com Expansión, situen en els prop de 1.000 milions d'euros. 

Aquest dijous, els representants d'Acciona es van reunir amb Patrimoni de la Generalitat i van comunicar que no estaven d'acord amb el procés i que presentaven mesures cautelars per aturar-lo. Avui, segons ha pogut saber l'ACN, la comissió liquidadora de la Generalitat comunicarà a Acciona quines de les seves al·legacions accepta i quines rebutja. 

Part de la disputa entre l'empresa i la Generalitat és si es considera que el contracte és totalment nul o anul·lable, una diferència que suposa que l'empresa rebi o no indemnització per danys i perjudicis. Per ara, el Govern no ha fet pública quina xifra surt de la comissió liquidadora, tot i que en un primer moment s'havia plantejat un saldo a favor del Govern d'uns 38 milions d'euros

En qualsevol cas, la Generalitat ja ha subrogat tots els treballadors de l'ATLL que gestionava Acciona, i que ara passaran a cobrar del Govern. La disputa entre Acciona i el Govern es podria allargar als tribunals i, de fet, podria arribar a acabar, fins i tot, en mans d'un arbitratge internacional.