Un grup format per un centenar de polítics, intel·lectuals i eurodiputats han enviat una carta oberta als presidents de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker, i del Consell Europeu, Donald Tusk, en què qualifiquen d'injustificable el silenci d'Europa davant la crisi política catalana i l'aplicació del 155.

En la carta es diu que, per defensar la indivisibilitat i la sobirania de l'Estat espanyol, el govern de Mariano Rajoy "està violant drets bàsics i llibertats garantides per la Convenció Europea de Drets Humans". Per això consideren que el contenciós català no pot ser considerat en cap cas un afer intern espanyol i insten les institucions europees a trencar el silenci i a assumir un paper de mediació. "L'estat de dret -argumenta en la carta- inclou també la protecció dels drets fonamentals i llibertats".

 

 

La missiva apunta que la Unió Europea ha reiterat que la violència no pot ser un instrument per resoldre problemes polítics. La carta també denuncia la versió "mutilada i reduccionista" que fa el govern espanyol del concepte d'"estat de dret", i el risc que comporta per a les institucions europees assumir aquesta restricció. Adverteix finalment que això pot representar la pèrdua de la confiança dels ciutadans.

Entre els que firmen la carta hi ha Albena Azmanova, de la Universitat de Kent; l'europarlamentària italiana Barbara Spinelli, Étienne Balibar, de la Universitat de París Nanterre i Kingston de Londres i l'exministre grec Yanis Varoufakis.