El ple del Congrés ha aprovat aquest dijous la supressió del vot pregat, que s’exigeix als electors residents a l’estranger que pretenen participar als processos electorals de l'Estat espanyol, i l’ha substituït per un seguit de mesures destinades a facilitar la participació. La previsió és que aquest nou sistema, que haurà de ser ratificat al Senat i que encara no es podrà utilitzar a les eleccions andaluses del 19 de juny, estigui en vigor després de l’estiu. El nou procediment per als inscrits al Cens Electoral de Residents Absents (CERA) permetrà que aquests electors puguin descarregar-se les paperetes per Internet i avançar l’enviament tradicional de la documentació electoral.

Actualment, el vot pregat, que es va implantar el 2011 arran d’un acord de PP, PSOE, PNB i CiU per evitar irregularitats a les votacions, obliga les persones inscrites al CERA a demanar el vot amb antelació per poder exercir el sufragi. Els expatriats que volen votar han de sol·licitar la documentació per votar a través d’un formulari i un cop proclamades les candidatures se’ls remet les paperetes de les diferents opcions perquè enviïn el seu vot per correu. El termini per completar aquest procediment és molt curt i s’ha acabat convertint en una trava per a milers de ciutadans que es queden sense poder emetre el vot perquè no els arriba la documentació o perquè els retards dels diferents serveis de correus impedeixen que la seva papereta arribi a temps.

Amb el nou sistema, a més, s’ampliaran els centres per a la votació amb urna, no només les ambaixades sinó també tots els consolats i els centres oficials que s’habilitin. De la mateixa manera, s’ampliaran els horaris i dies de votació. A més, es protegirà l’enviament dels vots emesos a l’estranger establint que es facin arribar a Espanya per valisa diplomàtica. No obstant, s’ha descartat el vot telemàtic i el vot per delegació, que defensaven els independentistes catalans, per considerar que no ofereixen prou garanties.

L’origen de la iniciativa, que la setmana passada es va aprovar a la comissió constitucional del Congrés, està en una proposició de llei presentada el febrer del 2021 per PSOE i Unidas Podemos, que s’ha esmenat les darreres setmanes a partir d’esmenes del PP i altres grups de l’oposició.