Si l'ampliació de l'aeroport del Prat i la B-40 són dos elements que trenquen la majoria que va investir el president Salvador Illa (PSC, ERC i Comuns), el projecte del macrocomplex d'oci que s'ha d'instal·lar entre Vila-seca i Salou, sota el nom de Hard Rock, no pot ser menys. El cas és que els socialistes aposten per tots aquests projectes, mentre que els seus companys de legislatura els rebutgen sense embuts. Aquest dijous s'ha vist clarament això. Primer, amb la votació de la cambra catalana favorable a l'ampliació de l'aeroport del Prat i la B-40 amb la benedicció del PSC, però a la tarda l'abstenció dels socialistes ha permès que la cambra catalana aposti "decididament" pel desenvolupament del Hard Rock. Els 60 diputats de Junts, PP i Vox han votat a favor d'un punt d'una moció de Junts centrada en les inversions al Camp de Tarragona, mentre que els 44 de PSC i Aliança s'han abstingut i els 29 d'ERC, Comuns i CUP, en contra. El punt aprovat també defensa que el projecte "desestacionalitzarà el sector i generarà llocs de treball de qualitat i reduirà l'atur del sector serveis", "El més alt de la demarcació, i aturarà inversions del sector turístic de la Costa Daurada, de manera consensuada amb els agents socials, cívics i polítics del territori", subratlla el text.

Un altre dels punts importants d'aquesta moció és la denúncia per part del Parlament de Catalunya de la "manca crònica d'inversions en infraestructures que són de titularitat de l'Estat suposa una pèrdua de competitivitat per a l'activitat econòmica, especialment crítica al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre". El punt, aprovat gràcies als vots favorables dels 61 diputats independentistes i l'abstenció de PP, Vox i Comuns —amb l'únic vot en contra del PSC—, també posa èmfasi en les deficiències del projecte del corredor mediterrani ferroviari, l'estat actual de Rodalies i Regionals i el col·lapse de l'AP-7. Per això, demana a l'executiu de Salvador Illa que corregeixi la seva "inacció" i "recuperi" el seu lideratge perquè el govern espanyol "compleixi" amb les seves obligacions.

El ple també ha aprovat instar l'executiu a presentar al Parlament abans de sis mesos el projecte de llei de polígons d'activitat econòmica. El text subratllava la necessitat de treballar per a la millora dels accessos i les connexions dels polígons del sud de Catalunya amb les principals infraestructures de comunicació. Alhora, s'ha aprovat "implicar-se activament" en la captació de noves inversions a la zona, especialment en àmbits com l'agroalimentari, la indústria, la investigació i la intel·ligència artificial, com també el "rebuig a campanyes de criminalització que fan determinats col·lectius contra el sector turístic". Amb tot, el ple del Parlament també ha donat suport a la tramitació del Pla Director Urbanístic del Centre d'Innovació del Vehicle Autònom i Connectat - CIVAC a la comarca del Baix Penedès, com a projecte "estratègic per al desenvolupament econòmic i tecnològic". 

Picabaralla de Junts amb PSC i ERC

Durant el debat, la portaveu de Junts al Parlament, Mònica Sales, ha carregat contra els socialistes perquè mai "aixequen la veu per defensar els interessos a Madrid". “Posa en risc el projecte de l’hidrogen verd, votant-hi en contra”, ha denunciat la vicepresidenta juntaire, que ha reivindicat el turisme com a font d'ingressos. Així mateix, PSC i Esquerra Republicana han respost als juntaires. Els republicans acusen el partit de Puigdemont de "no plantejar solucions, més enllà de la retòrica". "És evident que hi ha una manca d'inversions crònica. Cal un finançament singular al nostre país, perquè és evident que falten recursos i per trobar-los ens podem quedar en una moció o buscar propostes", ha dit la diputada d'ERC Raquel Sans, que acusa el model juntaire de "caduc" i "basat en els casinos i en normalitzar el joc".

Els socialistes, per la seva banda, han reivindicat dos projectes, com la gigafactoria de Mora la Nova, anunciada fa unes setmanes i que suposarà una inversió d'entre 3.000 i 5.000 milions d'euros. "Acompanyem, per part del Govern, el Port de Tarragona perquè esdevingui un hub Mediterrani per fabricar i muntar molins eòlics flotants. També la inversió privada en la logística en el sector agroalimentari que implica el Port de Tarragona o la convocatòria de subvencions per a projectes empresarials que es portin a terme a les zones de transició nuclear", ha dit Rosa Maria Ibarra fent una llista de tots els projectes que considera que ha impulsat l'executiu d'Illa. De fet, també ha citat el tramvia del Camp de Tarragona, les inversions en el reg o la fàbrica de bateries Lotte a Mont-roig del Camp

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!