Els sis regidors de Badalona acusats de desobediència per treballar i obrir al públic les dependències municipals el 12 d’octubre del 2016 han estat absolts. La titular del jutjat penal número 25 de Barcelona ha absolt els regidors de Guanyem Badalona i ERC de l'anterior mandat, Jose Téllez, Francesc Duran, Laia Sabater, Fàtima Taleb, Oriol Lladó i Agnès Rotger, que s'enfrontaven a una pena de 15 mesos d'inhabilitació i 4.200 euros de multa.

El cas, que ha estat tres anys voltant de jutjat en jutjat i que fins i tot va ser arxivat, ha acabat quedant en un no res. Tres anys de periple judicial per arribar a l'absolució dels càrrecs electes que, tot i que volien obrir oficines i donar la possibilitat als treballadors que ho volguessin treballar el 12 d'octubre, finalment van tancar les portes al públic i només les van obrir per atendre ells, com a regidors, a la ciutadania.

El cas va saltar a primera plana, primer perquè l'exalcalde Xavier Garcia Albiol el va fer gran, i després perquè el tercer tinent d'alcalde José Téllez va estripar una còpia de la interlocutòria del jutge davant les càmares de televisió.

Ara la justícia dona la raó a l'equip de l'exalcaldessa Dolors Sabater i els absol. La jutgessa argumenta que l'origen del cas és una denúncia del PP i una demanada de la Delegació del govern de Catalunya que demana que se suspengui l'acord administratiu de l'Ajuntament de Badalona sobre els dies festius i laborals i per tant que es mantingui "el descans durant la Fiesta Nacional del 12 d'octubre de 2016 als treballadors públics de l'Ajuntament de Badalona". I és això al que s'ha de limitar la suspensió judicial i també ara la valoració de la magistrada sense entrar en si en els regidors podien o no atendre la ciutadania i si es podien o no obrir les oficines municipals.

En la sentència la magistrada dona un toc d'atenció a les acusacions perquè "sembla que s'ha anat construint tot un relat per determinar si hi va haver incompliment per part dels acusats del mandat contingut a la resolució judicial" i adverteix que fins i tot les defenses han caigut en aquest parany: "Construcció en què han caigut fins i tot les defenses, en el seu afany de rebatre l'acusació".

Davant el fet que el que s'ha jutjat és el motiu de la demanda per suspendre la decisió de l'Ajuntament de Badalona de deixar escollir als treballadors fer festa el dia 12 d'octubre o canviar-la per un altre dia, la jutgessa al·lega que "resultaria innecessari entrar a examinar cap de les altres qüestions discutides en l'acte del judici". 

En la sentència Maria Lluïsa Mauerel destaca que "el mandat del jutjat contenciós administratiu, rebut per l'alcalde accidental i que n'era responsable de donar-hi compliment, va ser efectivament complert per aquest mitjançant el correu electrònic que desconvocava els treballadors al dia següent i suspenia l'efectivitat de la decisió de l'Ajuntament de Badalona per permetre treballar el dia 12 d'octubre als seus treballadors continguda en la resolució de 2 de maig de 2016". 

També deixa clar que l'atenció dels regidors a la ciutadania "no pot suposar incompliment del mandat contingut a la interlocutòria del jutjat contenciós administratiu, ja que, com ha quedat acreditat, cap empleat públic o funcionari va prestar els seus serveis, va treballar, el dia 12 d'octubre, ni es va fer cap actuació administrativa dins de les dependències municipals".