El jutjat d'instrucció 2 de la Bisbal d'Empordà ha absolt els integrants del grup que va arrancar una vuitantena d'estelades a la població de Verges (Baix Empordà) la matinada del 30 al 31 de desembre passat. La sentència descarta que els nou acusats jutjats dimarts cometessin un delicte lleu de furt, de danys o de coaccions. La jutgessa argumenta que, d'acord a la jurisprudència i al criteri fixat per la fiscalia general de l'Estat, "no hi ha cap delicte en posar o en treure símbols independentistes" perquè està "emparat" per la llibertat d'expressió. 

La sentència recull que els nou jutjats formaven part d'un grup organitzat que es va desplaçar fins a Verges la nit del 30 al 31 de desembre amb l'objectiu de retirar estelades i llaços grocs de les faroles."Van dir que entenien que no estaven fent res il·legal i que la seva intenció era fer una tasca de neteja de la zona per neutralitzar l'espai públic", recull la sentència que també detalla que és el mateix que els acusats que van comparèixer al judici van dir a la sala de vistes. 

En el cas de les coaccions, l'acusació considerava que no estava "legítimament autoritzats" per despenjar les banderes. El jutjat ho descarta i es basa en jurisprudència dictada pel TSJC i en el criteri de la fiscalia que considera que no hi ha delicte en "posar ni treure símbols independentistes" perquè està emparat per la llibertat d'expressió. 

La jutgessa també conclou que els nou integrants del grup no van cometre un delicte lleu de danys perquè no s'ha pogut acreditar que destruïssin "de forma total o parcial" les banderes que van arrancar. "No consta la destrucció o inutilització d'elements independentistes, sinó la seva mera retirada de la via pública", argumenta la sentència. També indica que no se sap on van anar a parar les estelades perquè, tot i que els Mossos van dir al judici que "creien" que se les havien endut els acusats, "es tracta d'una suposició". 

L'acusació particular, Assemblea Vergelitana per la Independència, va so licitar que els processats paguessin una multa de fins a 900 euros per un suposat delicte lleu de danys o de coaccions. A més, també van demanar que paguessin una indemnització d'uns 200 euros pel cost dels desperfectes.

Segons va explicar aquest dimarts l'advocada de l'acusació particular, Montserrat Vinyets, vuit dels acusats que van comparèixer al judici van reconèixer que havien arrancat banderes però aquests van defensar que tenien el dret a fer-ho. L'acusació particular també va subratllar que, en el cas d'aquestes estelades, l'Assemblea va entrar una instància a l'ajuntament per poder-les penjar. Per això, considera que els integrants d'aquesta brigada que les arranca de matinada hauria d'haver entrat també una sol·licitud a l'ajuntament i, si no estava d'acord amb la resposta, interposar un recurs contenciós administratiu. "Entenem que si no es condemna estem donant marge a que cadascú es pugui prendre la justícia pel seu compte", va dir. 

Abans que es conegues la resolució del judici, l'acusació popular ja va avisar que no era positiva amb la possible sentència atès que ja hi havia hagut atacs similars a Verges. "No tenim massa bones expectatives en com pugui resultar aquest judici, però sí que l'associació té clar que aquestes conductes que es fan de nit, per sorpresa i dutes a terme per persones que cap d'elles té domicili a les comarques gironines no poden quedar en la impunitat", va concloure l'advocada. Només un dia més tard, el temps li ha donat la raó.