El president de Vox, Santiago Abascal, ha defensat que "l'únic camí" és "multar i il·legalitzar" a les ONG de rescat de migrants i refugiats al mar "que col·laborin amb les màfies", igual que farà Itàlia després de l'aprovació d'un decret que eleva a un milió d'euros les multes per als qui entrin en aigües d'Itàlia sense autorització.

"Aquest és l'únic camí. Reforçar les fronteres, multar i il·legalitzar les ONGs que col·laborin amb les màfies, i repatriar immediatament als il·legals", ha escrit el líder de Vox en un missatge publicat en el seu compte de Twitter, amb referència a la nova sanció impulsada pel vicepresident d'Itàlia, Matteo Salvini, que suposa un dràstic augment dels 50.000 euros previstos fins ara. El decret, que va ser aprovat aquest dimarts al Senat, també preveu la detenció dels capitans i la confiscació dels vaixells en cas d'incompliment.

Precisament fa sis dies el vaixell humanitari Open Arms va rescatar més d'un centenar de migrants a la Mediterrània central i, des d'aleshores, es troba en aigües internacionals davant l'illa italiana de Lampedusa. Davant de la negativa d'Itàlia i Malta --els ports segurs més propers-- a autoritzar el desembarcament, el vaixell ha demanat "urgentment" un port al qual dirigir-se amb aquestes 121 persones.

D'altra banda, des del compte oficial de Vox a Twitter, aquest dimecres han carregat contra els menors estrangers no acompanyats (MENA). "No hi ha rastre de menes que no portin el segell del delicte. Exigim la seva immediata deportació", han assenyalat.