En un dia tan assenyalat com el 14 d’abril, dia de la proclamació de la Segona República, hi ha ple al Congrés dels Diputats. I el 90è aniversari no ha passat desapercebut. El president Pedro Sánchez l’ha commemorat, amb aplaudiment de les bancades del PSOE i Unidas Podemos. I l’extrema dreta de Vox hi ha posat el discurs franquista, comprant el relat que va ser la Segona República la qui va provocar la Guerra Civil, i no el cop d’estat militar de Francisco Franco. Tot plegat, després de mesos repetint que el govern espanyol de coalició és “el pitjor en 80 anys”, incloent-hi els governs de la dictadura franquista.

Així, quan ha tocat el seu torn, el líder ultra Santiago Abascal ha fet seva la retòrica franquista sobre la Segona República espanyola i la Guerra Civil, retraient a Sánchez la seva commemoració d’aquell sistema de govern. Abascal ha assegurat que el règim republicà va ser un “règim criminal segrestat per comunistes i socialistes que va portar Espanya a la Guerra Civil”. En cap cas ha fet referència al colpista Francisco Franco, que després de la Guerra Civil va ser dictador d’Espanya durant quaranta anys. No només això, sinó que el cap de files de l'extrema dreta ha acusat el president espanyol de voler "amenaçar" Felip VI amb aquest recordatori de la Segona República.

 

L’espectacle de l’extrema dreta no ha acabat aquí. Aprofitant els incidents de la setmana passada a la plaça Roja de Vallecas, el líder de Vox ha tret una llamborda, l’ha ensenyat al president Pedro Sánchez i ha assegurat que si la seva formació retornés aquestes llambordes que suposadament els van tirar durant el míting, “aniríem a l'enfrontament civil”. Tot i això, ha afegit, en això “no ens hi trobaran”.

 

Record de Sánchez

La compareixença de Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats, per presentar el seu pla de recuperació, ha començat amb el president espanyol recordant que un dia com avui, fa noranta anys, es va proclamar la Segona República espanyola. Han aplaudit els bancs del PSOE i Unidas Podemos. Paradoxalment, durant l’últim any, els socialistes han estat els qui més han fet per apuntalar la institució de la monarquia i construir un tallafoc al voltant del rei Felip VI.

El cap de l’oposició, Pablo Casado, també hi ha fet referència, però menys hiperventilat que Santiago Abascal. El líder del PP ha acusat Pedro Sánchez de reivindicar “dates que divideixen els espanyols”.