El ministre de Transport, José Luis Ábalos, ha reconegut que el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, li va demanar que la vicepresidenta de Veneçuela, Delcy Rodríguez, "no baixés de l'avió".

Ábalos ha explicat, en una entrevista a La Razón, que va anar a l'aeroport de Barajas per rebre el ministre de Turisme de Veneçuela, Fernando Plasencia, que anava al FITUR. "Com que no sabia si el podria veure per la setmana que portàvem al ministeri, vaig anar a Barajas", ha dit.

"Arribant a l'aeroport em truca Marlaska per dir-me que la ministra d'Exteriors ha rebut una comunicació de l'ambaixada veneçolana en què li diuen que en aquest avió també hi viatja Delcy Rodríguez. I em diu: 'Ja que hi vas, procura que no baixi de l'avió'", ha explicat.

En aquest context, Ábalos ha criticat que aquests fets s'han presentat "amb caires d'una pel·lícula de misteri", amb una "reunió secreta en un avió, de matinada". "La realitat és més vulgar", ha assegurat.

El ministre ha subratllat que, quan va arribar a l'aeroport, al qual va arribar "en cotxe particular" perquè no rebia Plasencia com a ministre, va entrar "directe" a la sala executiva i es va apropar a l'avió, "sabent que hi havia la vicepresidenta" veneçolana, encara que, segons ha afirmat, "no tenia intenció" de trobar-se amb ella.

"El ministre Plasencia em va demanar que la saludés. I això és el que vaig fer, saludar-la. Per tant, no hi va haver reunió. Li vaig recordar que no podia entrar a terra espanyol ateses les sancions de la Unió Europea", ha assenyalat Ábalos, destacant que Rodríguez "només" li va dir que "seguia cap a Turquia".

Així mateix, ha assegurat que no va saludar la vicepresidenta veneçolana a la terminal, sinó que la va saludar a l'avió, que "era llogat, privat, perquè no podia ser de l'estat veneçolà". "Aquesta és la història", ha sentenciat.

Finalment, Ábalos ha indicat que, com demana l'oposició, compareixerà "les vegades que faci falta" per donar explicacions sobre els fets. "M'he reunit amb l'oposició veneçolana més d'una desena de vegades en el partit, amb compareixences públiques, en privat i en el Ministeri, inclòs amb l'ambaixador de Juan Guaidó. Mai no em van preguntar res", ha conclòs.