Un 57’2% dels catalans està “totalment” a favor (33,1%) o “bastant” a favor (24,1%) de la independència de Catalunya. A l'altre extrem, hi trobem un 32% dels catalans, en què un (10,1%) s’hi mostra “bastant” en contra i un (21,9%) es defineix com a “totalment” en contra. Aquestes són les xifres que ha presentat avui el Centre d’Estudis d’Opinió (CEO).

El CEO utilitza aquest cop una fórmula diferent

En l’última onada del CEO, només un 46,7% dels enquestats va defensar estar a favor de la independència, mentre que un 47,8% s’hi va mostrar en contra. Aquest cop, però, hi ha hagut un canvi en la formulació de la pregunta, cosa que en dificulta la comparació. A l'enquesta publicada avui, s’ha utilitat la pregunta: “Pensant sobre la independència de Catalunya, vostè està totalment a favor, bastant a favor, bastant en contra o totalment en contra?”. En les últimes onades del CEO, en canvi, s'havia formulat una pregunta més directa: “Vol que Catalunya esdevingui un estat independent?”. A més, només s'han fet 1.050 qüestionaris telefònics, en comptes dels 2.000 qüestionaris presencials que es van fer en l'enquesta realitzada a finals del 2015. Per tant, el marge d'error és més gran.

Més "independència" amb la família que a la xarxa

L'enquesta publicada avui, que analitza la relació entre les xarxes socials i la política catalana, mostra que els ciutadans estan més disposats a parlar de la independència en àpats amb familiars (33,2%) o amb amics (30,3%), que no pas a les xarxes socials. De fet, només un 8,2% dels catalans es mostren disposats a unir-se a una conversa sobre la independència a Facebook, i un 6,1% ho faria a Twitter.