Més de 500 personalitats espanyolistes han signat un manifest en defensa de la "nació constitucional" i contra el "nacionalisme català hispanòfob" que busca "derrocar la Constitució del 1978".

El manifest l'ha promogut Impulso Ciudadano, associació que va portar l'expresident de la Generalitat, Quim Torra, al TSJC per la pancarta dels presos polítics. El text arriba amb motiu del 40è aniversari del controvertit "Manifest dels 2.300". El manifest va ser publicat al 25 de gener de 1981, que ara compleix quaranta anys. Aquest s'oposava a la immersió lingüística i a la implantació del català com a llengua vehicular de l'ensenyament als centres educatius.

El nou manifest està signat per Mario Vargas Llosa, Arcadi Espada, Albert Boadella, Cayetana Álvarez de Toledo i dirigents de Societat Civil Catalana, entre d'altres espanyolistes.

"El separatisme ha creat una crisi política"

El nou manifest titulat "En defensa de la nació constitucional i per la igualtat de tots els espanyols" assenyala que "l'ús del català va anar avançant cap a l'exclusió de la llengua comuna i el refús dels llaços històrics, afectius, culturals i lingüístics que uneixen a tots els espanyols". També ataca "el separatisme que ha creat una crisi política en el nostre país", que a més "amenaça de destruir la unitat i la mateixa existència d'Espanya com a nació i com a Estat democràtic".

També aprofiten per desprestigiar l'ensenyament català afirmant que "molts veuen amb dolor com els seus fills són adoctrinats en les escoles en el menyspreu d'Espanya". "Molts pateixen amenaces i son estigmatitzats per discrepar de la ideologia independentista", apunta el manifest. Seguidament ataquen: "no consentirem que aquest patrimoni compartit sigui destruït per minories supremacistes i mitjans antidemocràtics".

"Defensar Espanya pel bé comú"

Per aquests motius, consideren que "gens és més important i urgent que frenar" el "procés destructiu, fer-lo retrocedir i derrotar-lo amb les armes de la raó, de la política i del dret". "La resta dels problemes econòmics i socials no podran ser abordats si la nostra pròpia existència com a nació està amenaçada i no tenim un Estat democràtic fort i cohesionat", assenyala el text.

Finalitzen el manifest amb una crida a "defensar a Espanya del bé comú" i que "tots els ciutadans adoptin una actitud decidida en defensa de l'ordre constitucional contra els qui volen destruir-lo".

Imatge principal: Foto de la manifestació unionista del 27-O. - Mireia Comas