Unes 400 persones, segons xifres de la Guàrdia Urbana de Barcelona, s'han concentrat aquest diumenge a la tarda en la plaça Sant Jaume convocades per Comunitat Palestina de Catalunya i Prou Complicitat amb Israel, amb suport de la CUP, l'endemà de l'atac de Hamàs i l'inici de contraatac d'Israel, i amb el lema 'Contra l'apartheid i la neteja ètnica en Palestina'. Han enarborat banderes palestines, han cridat 'Generalitat prou complicitat' ('Generalitat n'hi ha prou de complicitat') i a més s'han col·locat al costat de l'Ajuntament amb una pancarta que al·ludeix a l'alcalde: 'Collboni, prou complicitat amb els crims d'Israel' ('Collboni, n'hi ha prou de complicitat amb els crims d'Israel') i la imatge de dues mans ensangonades. La CUP ha donat suport a la convocatòria en un missatge de la xarxa social X: 'Presents a la manifestació de Prou Complicitat amb Israel per a denunciar l'apartheid de l'estat israelià i per a mostrar el nostre suport al poble palestí. Solidaritat internacional amb un poble que resisteix la colonització. A dalt els pobles que lluiten! #FreePalestine'.

Les organitzacions concentrades reclamen a les institucions que defensin els drets humans a Palestina i afirmen que “això no implica restablir un diàleg amb Israel, ja que la història ha demostrat que no és possible”. També demanen suspendre qualsevol vincle o complicitat institucional i que exigeixin que s’investiguin i es jutgin els crims contra la humanitat contra el poble palestí. La protesta ha estat convocada per la Comunitat Palestina de Catalunya i la Coalició Prou Complicitat amb Israel. Denuncien “el règim d’ocupació, d’apartheid i colonialisme que l’Estat d’Israel aplica a la població palestina des de fa 75 anys”. Per defensar el seu argument afirmen que el 81,5 % dels palestins de Gaza viuen sota el llindar de la pobresa i que des del 2007 el bloqueig d’Israel impedeix l’atenció mèdica i l’accés a serveis essencials.

La comunitat internacional mostra el seu suport a Israel

Les reaccions a l'atac de Hamàs no s'han fet esperar, i com era previsible, el món occidental s'ha posicionat a favor d'Israel. Des de la Unió Europa als Estats Units, passant per desenes d'organismes, institucions internacionals i polítics de multitud de països occidentals. Algunes de les principals veus que han mostrat el seu suport a Israel han estat Ursula von der Leyen, Josep Borrell, Joe Biden, Rishi Sunak, Donald Trump, Charles Michel, Roberta Metsola o el secretari general de l'ONU, Antonio Guterres. El Govern també ha expressat la seva condemna als atacs mitjançant la consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret.

El president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, va transmetre ahir al vespre "un missatge de rebuig a qualsevol forma de violència", així com de "pau i de concòrdia entre religions i civilitzacions diferents". L'Executiu italià presidit per la ultraconservadora Giorgia Meloni també va condemnar les incursions de Hamàs. "El Govern italià segueix de prop el brutal atac que està tenint lloc a Israel. Condemna en els termes més enèrgics el terror i la violència contra civils innocents en curs", van indicar. Gran Bretanya i Alemanya han emès comunicats en un sentit molt semblant. "Israel té tota la nostra solidaritat i el dret, garantit per la legislació internacional, de defensar-se", ha escrit en la xarxa social X la ministra d'Exteriors alemanya, Annalena Baerbock. "El Regne Unit condemna de manera inequívoca els horrorosos atacs de Hamàs contra civils israelians", ha difós per part seva, també a X, el ministre d'Exteriors britànic.