24 premis Nobel de diverses àrees han denunciat en una carta que han enviat a la Comissió Europea, les "escenes de brutalitat policial" que van tenir lloc per intentar impedir el referèndum de l'1 d'Octubre a Catalunya, i han demanat negociació.

En la carta, que porta per títol Carta oberta a Espanya i Catalunya, els Nobel fan una crida a la "mediació i negociació" per desfer "l'empat actual". Com ja van fer 8 premis Nobel de la Pau en una carta el passat 8 d'octubre, els 24 firmants apunten que cap de les dues parts està "lliure d'errors" en un conflicte que, al seu parer, no va començar amb el referèndum de l'1 d'octubre i la repressió policial, sinó "fa set anys amb la invalidació pel Tribunal Constitucional de l'Estatut d'autonomia del 2010 aprovat pel Congrés espanyol".

A la carta, els Nobel lamenten que el govern espanyol fins ara ha fet "poc" per solucionar el conflicte amb Catalunya, i asseguren que "mai" haurien pogut "predir" les mesures "extremes i inútils" que "emanen de Madrid" en resposta al referèndum. Carreguen durament contra les "escenes de brutalitat policial, la violència i l'ús de bales de goma contra el poble de Catalunya", admetent que "no s'ho haurien esperat en l'Espanya d'avui". També se sumen a les condemnes que han fet "líders d'arreu del món" d'aquesta violència.

Els Nobel no es posicionen sobre qüestions constitucionals, però recorden que en democràcies "madures" s'han celebrat referèndums d'autodeterminació a Escòcia i al Quebec amb normalitat, i que hi va guanyar el 'no'. Per això consideren especialment erroni l'ús de la violència.

Els premis Nobel que subscriuen la carta són Jody Williams (premi de la pau), Mairead Maguire (pau), Betty Williams (pau), Sheldon Glashow (física), Adolfo Pérez Esquivel (pau), Yuan T. Lee (química), Dudley R. Herschbach (química), Robert Huber (química), Rigoberta Menchu (pau), Frederik Willem de Klerk (pau), Richard J. Roberts (medicina), José Ramos Horta (pau), Peter C. Doherty (medicina), Gunter Blobel (medicina), Tim Hunt (medicina), Shirin Ebadi (pau), Peter Agre (química), Elfriede Jlinek (literatura), J. Robin Warren (medicina), Jean Marie Gustave Le Clezio (literatura), Jack W. Szostak (medicina), Tawakkol Karman (pau), Leymah Gbowee (pau), Bengt Holmstrom (economia).