El Consell de Ministres, reunit a Barcelona, ha decidit prendre en consideració una declaració de "reparació", "reconeixement" i "restitució" de la dignitat de la figura de Lluís Companys, el president de la Generalitat executat el 1940 al castell de Montjuïc pel règim franquista després que fos entregat per la Gestapo, segons ha precisat en conferència de premsa la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet. A la vegada, es rebutja i condemna el Consell de Guerra sumaríssim en què va ser condemnat a mort. 

Es tracta d'un pas cap a l'anul·lació del judici, tot i que inicialment, segons ha avançat La Vanguardia i han confirmat altres fonts, la reunió del govern espanyol havia d'anul·lar el judici. També fonts de la Generalitat citades per ACN han confirmat que el govern espanyol els havia informat de la previsió de donar llum verda a aquesta mesura, que ERC i PDeCAT havien reclamat en reiterades ocasions.

De fet, el grup d'ERC al Congrés, liderat per Joan Tardà, va condicionar a l'anul·lació dels judicis del franquisme el suport dels republicans a l'exhumació de les despulles del dictador Franco del mausoleu del Valle de los Caídos. 

La reparació del president màrtir se suma a la decisió unilateral del govern presidit per Pedro Sánchez de rebatejar amb el nom de Josep Tarradellas, president de la Generalitat a l'exili i de la Generalitat restaurada.

Les dues mesures són gestos polítics d'alt simbolisme amb els quals Sánchez pretén aigualir el malestar que ha ocasionat en l'independentisme la reunió del govern espanyol al palau de la Llotja de Mar.