L'independentisme ha tornat a concentrar-se, com ho va fer un any enrere, davant la seu de la Conselleria d'Economia. De nou, la confluència de rambla Catalunya i la Gran Via de Barcelona ha quedat bloquejada per milers de persones que han respost a la crida de l'ANC i Òmnium. I, de nou, han reclamat "independència" i "ni un pas enrere". Aquest cop, però, a diferència de fa un any s'han sumat als crits dels concentrats les consignes a favor de la llibertat dels presos polítics: "Llibertat".

El president, Quim Torra, acompanyat del president del Parlament, Roger Torrent, i els membres del Govern, eren presents a l'acte junt amb bona part dels diputats de les formacions independentistes. La presència dels líders polítics en un moment en què els partits sobiranistes estan dividits al Parlament arran de la interlocutòria del jutge Pablo Llarena sobre la suspensió dels encausats per l'1-O, han atiat les crides a la unitat. Tant en els parlaments com entre el públic.

manifestació economia 20-S 18 S.Alcazar

"Fa un any vam saber que junts som molt forts i va ser aquell esperit el que els va deixar al descobert. Posem en valor aquells dies perquè allà hi ha la resposta de país que ens fa falta. Tornem a actuar plegats. Tots junts defensem la unitat d'aquest poble", ha reclamat el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri.

Prèviament ha estat la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, qui ha emplaçat als partits. "Vam demostrar que érem capaços de superar desconfiances internes. Units vam posar urnes i vam guanyar. I si ho vam fer una vegada ho podem tornar a fer", ha assegurat en un avís que no ha passat desapercebut al públic que ha contestat demanant "unitat".

manifestació 20-S 2018 S.Alcàzar

L'acte s'ha posat en marxa a dos quarts de vuit quan a través de la megafonia s'ha escoltat la veu del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, i de l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez, avui empresonats a Lledoners pels fets que es van succeir aquell vespre de fa un any.

Eren talls de veu enregistrats d'aquells dies, però el silenci s'ha fet de manera immediata. A través de les pantalles s'han reviscut les imatges posteriors als escorcolls de la Guàrdia Civil, i les manifestacions successives que s'han anat registrant durant aquests mesos, reclamant la llibertat dels presos.

Tot seguit s'han escoltat també les seves paraules d'avui, a través de la carta que han fet arribar des de la presó de Lledoners sota el títol: "Ho tornaríem a fer". "Des de la presó, seguim lleials i expectants a aquest compromís. Amb modèstia però amb tota la nostra convicció us encoratgem a no defallir", emplacen.

manifestació 20-S 2018 S.Alcàzar

Quan la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, i el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, han pujat a l'escenari ha tornat a esclatar el crit d'aquella nit: "Els carrers seran sempre nostres"

"El 20 de setembre va ser el dia que ens vam adonar que l'Estat estava disposat a fer-ho tot per aturar el referèndum d'autodeterminació", ha assegurat Paluzie, per afegir tot seguit que també va ser el dia en què "no se'n van sortir". La líder de l'ANC ha assegurat que l'Estat buscava violència i no ho van aconseguir. 

El vicepresident d'Òmnium ha insistit que "ni la presó, ni la repressió, ni la seva violència, no poden ser mai límit perquè no hi pot haver límit a la democràcia".

"Ho vam fer, un acte de defensa civil, un acte de determinació com no s'havia vist. Allà tot va començar", ha assegurat Mauri en referència a la protesta de l'independentisme davant els escorcolls policials i a la detenció posterior dels líders independentistes: "La seva operació d'Estat estava en marxa i encara dura".

Mauri ha reclamat la posada en llibertat dels presos si el govern de Pedro Sánchez no vol continuar sent còmplice de l'extrema dreta. "Algú creu que serà un judici just? Serà un judici polític. Però passi el que passi els hem de deixar clar: han tornat a perdre perquè un any després seguiu aquí, perquè les seves falses acusacions s'han anat desmuntant al mateix ritme que la justícia europea ho ha anat desmentint. I perquè malgrat el seu intent de dividir-nos estem més units que mai: un 80% dels catalans voti el que voti diu no als presos polítics", ha assegurat.

Quan l'acte ha acabat, un grup de concentrats han continuat manifestant-se davant de la Conselleria d'Economia. Repetien els mateixos càntics i les mateixes consignes que milers de persones van corejar aquella nit, a les quals els darrers mesos s'hi ha afegit el clam de "llibertat presos polítics".