La monarquia cada vegada està més erosionada pels diversos escàndols que l'envolten. Tot plegat ha fet que des de la institució s'hagi reforçat la figura del rei Felip VI, més allunyada i moderada que la del seu pare. Però, com perceben ideològicament els espanyols al rei? La majoria l'ubica a la dreta, però un 14,2% a l'extrema dreta, segons una enquesta impulsada per la Plataforma de Mitjans Independents (PMI). 

Un 29% dels enquestats creu que Felip VI és de dretes, seguit pel 19% que l'ubica ideològicament al centre. La tercera ideologia amb la qual més han identificat els enquestats al rei és l'extrema dreta, gairebé un quart de les persones que han participat en l’enquesta. 

Destaca també un cert gruix de gent que considera que el rei "no té cap ideologia", un 10%. Menys destacable o sorprenen és els baixíssims percentatges que les opcions d'esquerres han rebut. El 6,6% el situen a l'esquerra i un 2% a l'extrema dreta. Dues opcions que donava l'enquesta han estat gairebé anecdòtiques. 

El millor valorat

La figura del rei Felip VI és la millora valorada dins de la casa reial. El rei aprova amb un 5,7, una centèsima menys que fa un any. Tot i això supera per primera vegada a la seva mare, la reina Sofia, qui durant molt de temps ha estat el membre de la monarquia amb millor nota per part de la ciutadania. 

Joan Carles I segueix perdent adeptes i, segons aquesta enquesta, suspendria amb un 3,2. L'altre membre de la família que suspèn és Letícia amb 4,7, la mateixa nota que l'any anterior. 

Segons recull Público, entre les qualitats més valorades del monarca l'any passat es trobava la "defensa de la integritat territorial d'Espanya", la seva capacitat per "promocionar Espanya a l'exterior", o el fet que estigués "ben format i preparat".

Desig de república

La mateixa enquesta que mostra la percepció que tenen els ciutadans de la ideologia del monarca ha preguntat sobre quin model d'Estat es prefereix: monarquia o república. El 39,4% dels espanyols votaria per una república i un 31% preferiria mantenir la monarquia. 

El 29,6% dels enquestats restant s'han situat com "no-alineats", és a dir, que són persones que no saben si votarien, que votaries o votarien en blanc. De manera que també hi ha un gruix important de la població a qui aquesta tessitura els resulta bastant aliena. 

Destaca especialment que la majoria dels enquestats consideren que cal celebrar un referèndum per escollir la forma de l'Estat. Concretament, el 43,8% creuen que cal votar quin model estatal regeix Espanya i un 36,1% considera que no. 

 

Imatge principal: El rei Felip VI durant un discurs / ACN