L'11 de setembre és un dia marcat al calendari de tots els catalans. Es tracta del dia en què tot el país celebra la Diada Nacional de Catalunya, on tots els catalans surten al carrer per manifestar-se i gaudir d'un dia tan especial pel catalanisme cultural i polític. Ara bé, per què se celebra precisament un 11 de setembre?

L'11 de setembre de 1714 va tenir lloc l'última defensa de la ciutat de Barcelona davant de les tropes borbòniques i, després de 14 mesos de setge, les tropes catalanes es van rendir. Això va ser el final de la Guerra de Successió (1702-1714) en la qual els Borbons (Felip V) i els Àustries (amb l'Arxiduc Carles) varen lluitar per tota Europa pels territoris que pertanyien a les corones de Castella i Aragó.

La celebració d'una derrota

És a dir, els catalans celebren la derrota de les institucions catalanes davant les tropes borbòniques, ja que la Corona d'Aragó donava suport als Àustries. Precisament, durant la Guerra de Succesió, el germà de l'arxiduc Carles d'Àustria, l'emperador Josep I, va morir prematurament als 32 anys sense descendència masculina, fent recaure en ell la corona imperial i esdevenint l'emperador Carles VI del Sacre Imperi Romanogermànic (1711-1740).

La mort de Josep I va provocar una sèrie de moviments geopolítics de les corones europees que participaven en la guerra de Successió, que van culminar amb el Tractat d'Utrech (1713) i la retirada de les forces austriacistes de la Corona d'Aragó juntament amb el mateix Carles. El Tractat es basava en un armistici entre la corona francesa i la castellana amb la corona britànica, que donava suport als Àustries. 

Batalla de Talamanca, la darrera victoria militar catalana a la Guerra de Successió. Representació contemporània de l'avantguarda catalana. Font Devolució

Batalla de Talamanca, la darrera victoria militar catalana a la Guerra de Successió. Representació contemporània de l'avantguarda catalana / Devolució.

La traïció dels Àustries

Un altre fet rellevant va ser la consecució d'una majoria parlamentària a Gran Bretanya per part dels Tories, partidaris d'abandonar la guerra, enfront dels whigs,  favorables de seguir amb la guerra contra França l'any 1710. Això va aplanar el camí per la retirada de tropes britàniques a la guerra de Successió, a canvi que aquests guanyessin els territoris de Gibraltar i Menorca.

La guerra de Successió es du a terme a conseqüència de la mort sense descendència del rei dels regnes de Castella Carles II l'any 1700. Aquest mor deixant a Felip V com a hereu, net del rei francès Lluís XIV. Davant d'aquesta situació, Leopold I d'Àustria (Habsburg) va reclamar el tron per al seu fill segon l’Arxiduc Carles d'Àustria, adduint llaços de sang.

Així doncs, l'11 de setembre es consumeix la traïció de la corona anglesa i dels Àustries amb la derrota de la ciutat de Barcelona davant dels borbons. Això va provocar la pèrdua de territoris com Menorca, cedida als anglesos, i l'aniquilació de l'autogovern i les institucions de la Corona d'Aragó amb el decret de Nova Planta.

 

Imatge principal: La diada del 2018 / Carles Palacio.