Nova persecució. El titular del jutjat Penal número 1 d'Osca ha obert la possibilitat a la Fiscalia i a l'acusació popular de sol·licitar la detenció del conseller Cultura Lluis Puig (JuntsxCat) si consideren "imprescindible" la seva presència en el judici que celebrarà contra ell i el seu antecessor en el càrrec, Santi Vila, pel litigi sobre la propietat dels béns del Monestir de Sijena. En el seu escrit, el magistrat descarta el plantejament de la fiscalia belga, país en el qual Puig roman exiliat, que l'exconseller declari per videoconferència amb el suport d'un jutge d'instrucció o de la policia de l'esmentat país.

En concret, el jutge del Penal número 1 d'Osca considera que "no és" procedent la presència d'un instructor belga perquè la causa no està en fase d'instrucció, "ni de bon tros de la policia per a la seva presa de declaració". Entén, a més, que no existeix "impediment físic ni jurídic" per a la presència de Puig en la vista oral, assenyalada per al pròxim 4 de maig. No obstant això, admet que amb la pena sol·licitada per les acusacions, cap de presó efectiva, pot celebrar-se sense la seva presència, "tret -afegeix el jutge- que el ministeri fiscal o les acusacions considerin imprescindible la seva presència, en el cas de la qual es podrà acordar la seva detenció i conducció a presència judicial", segons informa Efe. El ministeri fiscal sol·licita per a cadascun dels exconsellers penes d'11 mesos de presó i multa de 18 euros diaris durant onze mesos i l'acusació particular en nom de l'Ajuntament de Villanueva de Sijena eleva la petició a 300 euros diaris.

Resposta

En resposta a aquest escrit, el representant legal de l'Ajuntament de Villanueva de Sijena, el lletrat Jorge Español, es posiciona a favor de la detenció i conducció a presència judicial de Puig "als efectes que no pugui al·legar-se cap indefensió per la seva part, ja que és obvi que aquest senyor ni té intenció d'assistir al judici ni ho farà." Una absència que aquest lletrat relaciona amb la situació de Puig com a "pròfug" de la justícia espanyola i que, segons el seu parer, exigeix decretar la seva detenció a fi d'assegurar la seva presència en el judici d'evitar un recurs davant dels tribunals europeus per violació dels seus drets. Considera, a més, que encara que la Fiscalia belga "volgués" complir l'ordre de detenció, existeix un "escull molt gran" per a la seva execució, l'existència d'uns jutges d'origen flamenc que "si fins ara no han lliurat al senyor Puig a Espanya, difícil serà que per aquest assumpte ordenin la seva detenció i lliurament".

A més, Español demana al jutge que sol·liciti a la Fiscalia belga una "opinió raonada" sobre la possibilitat que es complís per Bèlgica l'esmentada ordre de detenció per assistir al judici. La fiscalia d'Osca, en espera de conèixer la seva decisió referent a això, va reclamar fa unes setmanes que Lluís Puig declarés presencialment en el judici previst contra ell i el seu antecessor, després de veure rebutjada inicialment aquesta petició pel jutge encarregat d'enjudiciar el cas. En el seu recurs, el fiscal descartava l'existència de raons d'"utilitat, seguretat o d'ordre públic" que justifiquessin la presa de declaració a Puig com a acusat de forma telemàtica, "més enllà que es troba encausat i en rebel·lia, amb causa pendent al Suprem i amb ordres de detenció i lliurament la vigència de les quals ha confirmat el Tribunal Constitucional". El cert és que la detenció de Puig i la resta d'exiliats està aturada per les prejudicials plantejades pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena.

Precisament, aquesta proposta  de detenció arriba una setmana després de la vista a la gran sala del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) a proposta del jutge Pablo Llarena davant del rebuig dels tribunals belgues d'extradir Puig en considerar que el Tribunal Suprem no és el competent per jutjar-ho i que no estan garantits els seus drets si és detingut i conduït a l'Estat espanyol.