"Mantinc la meva confiança en la saviesa dels principis democràtics que són més enllà de la Constitució i un govern; està en la societat i s'imposarà la convivència. Aquesta convivència d'identitats, a Espanya, té una greu crisi a Catalunya i és urgent obrir una via de diàleg. Rajoy i les forces polítiques parlamentàries han de prendre la iniciativa política i dialogar, de forma discreta o en públic, perquè el diàleg és una finalitat en si mateix i no només un camí". Així de contundent s'ha mostrat l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero en ser preguntat per El Nacional pel paral·lelisme entre el títol de la conferència que va fer ahir a la nit en el Club de Encuentro Manuel Broseta de València, " Democràcia i Convivència", i la convocatòria de la manifestació convocada per L'Espai Democràcia i Convivència, diumenge vinent a Barcelona pels drets i les llibertats.

Zapatero va confessar que la seva paraula favorita és" respecte". "És el principi de la democràcia, és escoltar, dialogar, no sentir-se superior i mirar a l'altre als ulls. És alguna cosa més que tolerància. La pau és la gran tasca de la política i perquè la tolerància inundi les nostres vides, no hi ha res com el diàleg". Amb un to humanista, plena de referències a Azaña, l'expresident va fer un recorregut i va posar nota a diferents aspectes de la convivència a Espanya durant els últims quaranta anys: la convivència ideològica ha estat més que raonable, superant l'antagonisme esquerra i dreta". També la convivència religiosa, i en la racial, va dir, superem a la primera democràcia del món, amb referència als EUA, on cada dia tenen un conflicte"

"Però en la convivència d'identitats, en clara referència a la situació de Catalunya, no superem amb nota". "Aquest és el tema que amenaça la nostra convivència" va dir. I va insistir que "només el diàleg ens traurà d'aquesta, més enllà del compliment de les lleis. La política arriba tard i per això el dret penal està ocupant tot l'espai".

Ximo Puig, mediador en el conflicte

Zapatero, digue estar amb els constitucionalistes i no va escatimar crítiques als líders del Procés: "els independentistes, abans eren nacionalistes, s'anomenaven així. Fins i tot Esquerra Republicana no s'ofenia si els deies nacionalistes perquè la majoria no són independentistes. Han elegit un camí que no els porta enlloc i que no ho vol més d'un 20% de la població, de veritat". "La democràcia, no es pot permetre aquest fracàs" i va tornar a reclamar una taula de diàleg. Per a aquesta finalitat va proposar com a mediador Ximo Puig, president de la Generalitat Valenciana, que va fer de presentador del ponent, i que Zapatero va descriure amb un perfil contingut, sobri, creïble i demòcrata." "T'animo Ximo, li va dir, que facis una proposta creativa per evitar que segueixi la fractura a Catalunya i s'obrin portes al diàleg i a les reformes; perquè una reforma de La Constitució donaria grans possibilitats de solució a un conflicte que es va iniciar el 2010 amb la sentència del Tribunal Constitucional, respecte de L'Estatut." Cal proposar un programa alternatiu a l'independentisme i fer una aposta per la convivència en una Monarquia federal" va concloure.