Defensors de la República han acudit a la convocatòria feta pels partits República Valenciana, Partit Valencianista Europeu i Sindicat Valencià Republicà i s’han concentrat a la plaça de la Mare de Déu de València per tal de commemorar l’aniversari de la proclamació de la II República. El concert econòmic, República valenciana i la sobirania i la fraternitat entre els pobles han estat algunes de les proclames que s’han escoltat per part dels convocants i assistents davant els vianants i turistes que omplien aquest tradicional indret de la ciutat.

També este mateix dissabte, la Delegació del govern espanyol ha obert un contenciós-administratiu contra l’Ajuntament de Sagunt per haver desplegat ahir una bandera republicana durant uns minuts al balcó. Una denúncia que se suma a la de l’any passat i que encara està pendent de sentència. La tricolor fou desplegada, mentre sonava l’himne de Riego, pels regidors d’Esquerra Unida i ADN Morvedre, seguint un acord municipal del passat mes de març. Fonts municipals assenyalaren que era un acte simbòlic però la Delegació del govern espanyol estima que exhibir la bandera republicana als edificis públics és un acte il·legal.

València Republicana

D'altra part, coincidint amb aquesta data, l’Ajuntament de València ha posat en marxa una activitat educativa anomenada València Republicana, dirigida als alumnes de batxillerat. Pretén posar en valor la importància de València dins del context bèl·lic de la Guerra Civil espanyola, així com el curt període de temps en el qual va ser declarada capital de la República. L'objectiu principal és rescatar la memòria històrica i donar a conèixer a les i els participants un període de la vida de la ciutat fins ara desconegut per a la major part dels seus habitants.

Durant la visita podrà conèixer-se l'altra història d'un gran nombre d'edificis de la ciutat, com és el cas del refugi antiaeri situat als baixos de l’Ajuntament de València, així com l'existència de molts altres que van servir per a salvar la vida de milers de persones durant el conflicte armat. També es donaran a conèixer els canvis en la nomenclatura dels carrers i places, durant el període republicà, els diferents usos que es van donar a edificis emblemàtics de la ciutat com el Micalet, el Col·legi del Patriarca, els palaus gòtics del carrer Cavallers o les Torres de Serrans que van ajudar a protegir el Tresor Artístic Nacional.

La regidora d'Educació i Acció Cultural de l’Ajuntament de València, María Oliver, ha ressaltat que “el franquisme va tractar de llançar a l'oblit el passat republicà d'esta ciutat, i durant els 20 anys del govern del PP en la ciutat, la nostra institució no es va preocupar de posar en valor el patrimoni històric d'este període, malgrat el seu valor educatiu i cultural. Un poble sense memòria està condemnat a repetir les errades del passat, recordar és aprendre”.