A un any per a la celebració de les pròximes eleccions autonòmiques i municipals les diferents enquestes realitzades pel CIS, partits polítics i alguns mitjans de comunicació valencians reflecteixen uns resultats contraris, uns entre altres, en intenció de vots i escons, amb tot just un mes de diferència a la publicació dels sondejos.

El CIS augura al País Valencià una baixada dels suports a PSPV i Compromís, socis del Govern de la Generalitat, i també a Podem. Segons el Centre d'Investigacions Sociològiques, la força del Pacte del Botànic decreix i perilla. El PSPV amb Ximo Puig al capdavant, Compromís amb el lideratge de Mónica Oltra, i Podem es van unir el 2015 per desbancar el PP, que va ser la força més votada i va obtenir 30 diputats. La suma del tripartit els va garantir un total de 55 escons per excedir la majoria absoluta de 50. En els anteriors comicis, Compromís va aconseguir 19 i Podem 12. Què succeiria en les pròximes eleccions autonòmiques segons aquest sondeig? El partit d'Oltra perdria entre tres i quatre escons fins als 16/17, mentre que la formació morada, en perdria cinc, quedant amb 7 escons.

Compromís i PSPV guanyen segons qui ho digui

Però gens com tenir un sondeig propi per compensar tals auguris. Segons una enquesta publicada fa una setmana per aquesta coalició, Compromís, serà el partit més votat al País Valencià en les pròximes eleccions autonòmiques de 2019. Obtindria el 25-27% dels vots, només un per sobre de Ciutadans (24-26%). El PSPV-PSOE obtindria entre un 17-19%. El PP seria la quarta força amb un 16-18%, Podem aconseguiria un percentatge del 5-7% i Esquerra Unida del País Valencià, avui fora de Les Corts, també obtindria entre el 5-7% dels sufragis. En cas de confirmar-se aquests resultats, la suma dels diputats dels partits d'esquerres els permetria continuar governant la Generalitat Valenciana si reeditessin l'acord del Botànic però amb la novetat que Mònica Oltra tindria més possibilitats de ser elegida presidenta del Consell que Ximo Puig.

Però els sondejos electorals tenen diversos prismes com el reflecteix l'enquesta publicada aquest passat cap de setmana pel diari Las Povincias que donava com a resultat que el PSPV serà la formació més votada el proper any, i no Compromís, un fet que no succeïa en aquest territori des de les eleccions autonòmiques de 1991, fa 27 anys. El partit que lidera Ximo Puig aconseguiria entre 25 i 26 escons; un lleuger creixement respecte de les eleccions de 2015, però que, en tot cas, seria molt lluny de la majoria absoluta.

Ciutadans, la clau del govern

En aquest menú d'enquestes ningú no pot ignorar Ciutadans. Aquest partit també disposa d'estudis demoscòpics que li situen ja com a segona força política en intenció de vot al País Valencià, ara és la cinquena força política a Les Corts amb 9 diputats. La formació no te un líder clar, però, segons un treball intern, aquest creixement és fins i tot més gran al País Valencià. Aquestes expectatives també les ratifica el CIS i l'enquesta del diari valencià que revela que la projecció a l'alça de Ciutadans li repercutiria entre 23 i 25 escons, això és entre 10 i 12 més que en les eleccions de 2015. El sondeig apunta que aconseguiria el 22,2% del vot electoral (12,3 el 2015), mentre el PSPV estaria en el 23,1 (20,3% el 2015). De manera que s'obriria una opció entre aquests dos partits a negociar un pacte per governar junts.

El PP guanya i perd

I què passa amb el PP?, l'enquesta del CIS li continua reforçant com a força política més votada en unes hipotètiques eleccions generals (28,97% dels vots). Però, en clau autonòmica, la resta dels sondejos li donen una caiguda important. Els populars van aconseguir el 2015 un total de 30 escons i un percentatge del 26,3 dels vots en els anteriors comicis autonòmics. Les estimacions de les enquestes revelen que el PP tindria el 2019 entre 24 i 26 escons, perdent entre 5 i 7. L'estimació de vots li faria caure més de quatre punts; fins a un 22%. Presumiblement, el que perd el PP valencià d'Isabel Bonig són vots que guanya Ciutadans. En aquest marc, serien igualment la clau, ja que un pacte amb els populars també els portaria a governar la Generalitat Valenciana.

Podem es queda com està

Si hi ha una cosa que ha marcat l'agenda política durant aquests mesos ha estat la crisi territorial a Catalunya que, com admetien en privat dirigents de Compromís, podien passar factura tant a la formació valencianista com a Podem. Segons els seus propis estudis, Podem confia superar l'examen autonòmic sense excessives pèrdues i mantenir els 12 diputats que posseeix avui a Les Corts. Així doncs, màxima confusió a dotze mesos de la convocatòria de les eleccions autonòmiques i municipals que, ara per ara, es juga en les enquestes.