Seixanta persones no professionals participaran “per amor a l’art” en el muntatge operístic La flauta màgica, de Mozart que estrenarà el Palau de Arts de València baix la direcció artística de Graham Vick, conegut per les seues produccions  experimentals i revisionistes d’òperes tradicionals.

“Fa quinze anys vaig deixar de llegir les crítiques i em trobe molt millor”, va declarar fa poc temps Vick, qui abans d’iniciar els càstings i assajos ja ha hagut  de respondre a les crítiques d’associacions d’actors contraris a que l’obra incorpore figurants per “cobrir llocs de treball que haurien de ser realitzats per professionals en condicions laborals dignes”, assenyalen.

El director d’escena Graham Vick considera que la participació d'un grup de 60 figurants no professionals  respon a "una acció social per a establir una via de connexió entre el Palau de les Arts i la ciutat de València, una invitació dirigida a qualsevol persona gràcies a un acte de portes obertes,sense audició, sense necessitat de posseir una formació, sense avaluació, que dóna l'oportunitat de conèixer les entranyes creatives d’una òpera, alhora que s'hi aporten les pròpies històries i s'hi escolten les d'altres"

Un mes d’assajos i sis representacions

Vick ha afegit que es tracta d'una "oferta d'inclusió total destinada a aquells col·lectius als quals costa involucrar en aquest tipus d'espectacles, comporta més flexibilitat pel que fa a les nostres normes. Així, doncs, per als professionals d'aquest sector, treballar amb els ciutadans és un repte que val la pena assumir".

La direcció del Palau de les Arts ha assenyalat que la inclusió de figurants no remunerats es una demanada del director artístic i respon a una finalitat "purament social i cultural que busca acostar l'òpera al gran públic i promoure la participació ciutadana en l'òpera”. Les persones seleccionades de entre 18 i 110 anys d’edat, estaran cobertes mitjançant una assegurança d’accident laboral,  assajaran durant un mes ,de dilluns a diumenge amb els cantants de l’òpera, i compartiran escenari amb ells durant els sis dies de representació el mes de desembre.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat