Es calcula que al cementeri municipal de Paterna, a la comarca de l’Horta, hi poden haver els cossos enterrats de 2.237 persones afusellades pel règim franquista entre els anys 1939 i 1956. Aquesta setmana han començat els treballs d'excavació i exhumació de la Fossa 112 del cementeri i s'espera trobar dues saques més amb 100 cossos de veïns de la Safor i la Ribera. L’obertura de la Fossa 112, se suma a la 113, la 94, la 88 i la 22 ja obertes des de principi de la legislatura i de les quals s’han tret desenes de cadàvers que encara estan en procés d’identificació.

Entre els cossos que s'espera trobar amb aquesta nova acció figura el de Vicente Gómez Marí, alcalde republicà de Tavernes de la Valldigna. Ha sigut precisament aquest consistori de la Safor el que ha impulsat el procés excavatori, ja adjudicat per més de 95.700 euros, dels quals la Diputació de València ha aportat una subvenció de 89.719 euros.

fosa 112 2

Tant Gómez Marí com la resta de represaliats van ser afusellats al paredó d'Espanya a Paterna, entre el 30 de novembre i el 9 de desembre de 1939. Entre els morts, segons la documentació recaptada, a més dels de Tavernes, hi ha veïns de Cullera, Albalat, Sollana, Carlet, Vilanova de Castelló, l'Alcúdia, Manises, Torrent, Paterna, Puçol, Silla, Oliva, Sagunt, Sueca, Alberic, Alcàsser, Alginet, Alaquàs, Benifaió i Beniparrell.

Dos anys per identificar els cossos

Els treballs d'excavació i exhumació de la fossa comuna, a càrrec de l'equip que dirigeix l'arqueòleg Miguel Mezquida, es perllongaran durant els pròxims dos mesos. "En unes setmanes esperem arribar a les restes dels represaliats, després s'inicia el procés de delimitació de la fossa i el començament d'exhumacions"

Una vegada finalitzats els treballs de camp, s'enviaran les mostres a l'Escola de Medicina Legal de la Universitat Complutense de Madrid, on s'estudiaran les restes exhumades. "Després d'aquest procés, una empresa genètica farà les anàlisis de les mostres d'ADN a les famílies involucrades en el procés", ha detallat l'arqueòleg. Anàlisi que, juntament amb els estudis arqueològics i antropològics, permetran la individualització i identificació completa de les restes de les víctimes per ser retornades als seus parents en un termini màxim de dos anys.