"Quan fa quinze anys vaig fer el que vaig fer, en comprovar el debilitament del sistema financer suís, vaig veure una oportunitat. Estic orgullós del meu compromís amb la transparència. El camí ha estat llarg, però crec que ara s'estan veient els resultats". Són declaracions a El Nacional d'Hervé Falciani, enginyer informàtic condemnat a cinc anys de presó per la justícia helvètica pel robatori de dades de clients del banc HSBC amb seu a Ginebra. Ha fet aquestes declaracions a València en el transcurs d'un acte organitzat per la conselleria de Transparència i Participació Social del Govern valencià. Falciani viu refugiat a Espanya i col·labora amb institucions públiques i universitats en l'elaboració de protocols per a la implantació de polítiques de transparència i lluita contra les pràctiques corruptes a l'Administració.

"Falten iniciatives de diàleg, compartir el potencial de les persones i generar iniciatives que arribin més enllà de nosaltres mateixos. Quan parlem de transparència, parlem de proximitat, de gent que aconsegueix apropar-se als ciutadans trencant aquesta barrera que ha existit durant tants anys entre els que governen i la resta de la societat."

"Falciani, és fort"

En un to irònic, Falciani va dir als assistents estar agraït a tots aquells que durant aquests anys li han enviat sms de suport amb l'expressió "és fort". "Per primera vegada sóc padrí i no testimoni en un acte de presentació d'informes que han de veure amb la transparència i lluita contra el frau econòmic". A Espanya he trobat gent que dóna sentit a la comunitat i junts busquen solucions".

Falciani, va facilitar fa deu anys a l'Agència Tributària informació de 130.000 evasors fiscals espanyols. Referent a això, declara: crec que deu anys després, estan canviant algunes coses a Europa, almenys en l'aspecte legislatiu. La prioritat actual és "l'economia local i d'igualtat per a tothom". "El control de les licitacions públiques és fonamental per a la lluita contra el frau"

Falciani no va voler fer valoracions polítiques en ser preguntat per si s'havia sentit moneda de canvi quan es va suscitar la possibilitat de ser extradit a Suïssa a canvi del lliurament a Espanya de Marta Rovira , secretària general d'ERC i Anna Gabriel de la CUP "aquí es barreja tot va dir, l'emocional amb els interessos polítics dels governs que res no té veure amb el judicial"

Transparència i estat social

Durant el col·loqui amb els assistents, Falciani va afirmar que "hi ha nous desafiaments per no repetir errors com els observats en tants sistemes financers opacs" Per a mi, la transparència és la rereguarda de l'estat social. Els qui es dediquen a l'educació o la salut, avui, poden estar tranquils que els recursos econòmics assignats no siguin tapats o ocults per la falta de transparència".

Falciani diu sentir-se més segur quan parla en públic, davant d'una comunitat, cara a cara. I també alerta de nous perills "els paradisos fiscals estan evolucionant i orientant-se cap a les criptomonedas com a mitjà digital de finançament o d'intercanvi". "Fa pocs dies escolti el ministre de finances suís dir que Suïssa ha de ser en el futur una criptonación" Aquesta nova realitat, només es podrà combatre amb la informació pública, diu Falciani, amb la informació compartida". "Però la informació, sinó és compartida no és poder". "Sóc optimista, diu, tenim al nostre abast el web taboo.org una eina de lliure accés per compartir tota la informació útil per als empresaris, els autònoms, en definitva perquè ningú no pugui quedar-se fora de l'economia".