La Fundació Espanya Constitucional, constituïda per exministres d'UCD, PSOE i PP, ha demanat que es tinguin en compte els "principis humanitaris" i es posi fi a la presó provisional de l'expresident de la Generalitat Valenciana i exministre Eduardo Zaplana, atesa la gravetat del seu estat de salut.

En un comunicat que signen gairebé una trentena d'exministres que ara no exerceixen activitats polítiques, l'esmentada Fundació vol fer constar la seva preocupació per la salut de Zaplana, que fa set mesos que està en presó preventiva, incondicional i sense fiança a la presó de Picassent com a investigat per la seva presumpta implicació en delictes de suborn, blanqueig de capitals, malversació i prevaricació en el marc del cas Erm.

Els exministres d'UCD signants del manifest són Enrique Sánchez de León, Ignacio Bayón, Jaime Lamo de Espinosa, Jesús Sancho Rof, José Lladó, Juan Antonio Ortega, Luis Cosculluela, Manuel Núñez Pérez, Marcelino Oreja, Matías Rodríguez Inciarte, Rafael Calvo Ortega, Rodolfo Martín Villa, Salvador Sánchez-Terán i Soledad Becerril.

També subscriuen el document alguns membres dels governs de José María Aznar com Abel Matutes, Ana Palacio, Ángel Acebes, Eduardo Serra, Esperanza Aguirre, Josep Piqué, Pío Cabanillas i Rafael Arias-Salgado.

Per part del PSOE, van formar part dels executius de Felipe González Cristina Alberdi, Javier Gómez-Navarro i Julián García Vargas; mentre que van ocupar una cartera ministerial amb Zapatero com a president César Antonio Molina, Cristina Garmendia i María Antonia Trujillo.

Recollida de signatures del PP

L'expresident de Noves Generacions del PP a la Comunitat Valenciana José Luis Bayo lliurarà aquest dijous davant el CGPJ les signatures de 10.000 ciutadans que sol·liciten "per raons humanitàries" la llibertat de l'exministre, malalt de leucèmia i en presó preventiva. A més, Bayo farà lliurament a la seu del poder judicial un escrit-manifest per la llibertat del també expresident valencià, donada la gravetat del seu estat de salut. Bayo, que va ser precandidat a president nacional del PP, va iniciar la recollida de signatures el 26 de desembre al web change.org.