Alexis Marí Malonda (València, 1972) és director de seguretat privada, ex-guàrdia civil i diputat del grup de No Adscrits a les Corts Valencianes. Fa un any va deixar de ser portaveu parlamentari de Ciutadans i va abandonar el partit juntament amb tres diputats més per obertes discrepàncies amb Albert Rivera, de qui va dir que s'ha envoltat del pitjor de l'extrema dreta i es comporta amb pràctiques pseudomafioses pròpies de la Gestapo. En el seu comiat Alexis Marí va qualificar els seus excompanys de grup de "runa del PP". Està casat amb Carolina Punset, europarlamentària per Ciutadans. Les paraules de Marí en record de Cs van ser esmentades pel diputat d'Esquerra Republicana, Sergi Sabrià, en una rèplica a Inés Arrimadas durant el debat d'investidura del president Quim Torra.

Li queda algun amic a Ciutadans?
Sí. Jo tinc mil defectes, però una virtut, i és la d'actuar amb empatia. Intento guanyar-me l'amistat de tots, encara que siguin molt lluny del meu ideari polític.

Com es va donar aquest canvi tan radical en la seva relació ideològica amb el partit Cs en el període entre 2015 i 2017?
Li podria posar mil exemples a nivell programàtic i identitari. Encara guardo algun correu electrònic dels actuals dirigents de Ciutadans on deien que a les concentracions calia anar sense banderes d'Espanya, ni regionals. Era un partit que volia mostrar-se com de la ciutadania. I que cada un triés la seva identitat sense imposar idees, colors ni banderes.

En què s'ha convertit Ciutadans?
Ja ho veu. En l'últim míting, llançant petonets a Marta Sánchez. No van poder trobar una bandera espanyola més gran... Ciutadans practica un nacionalisme ranci amb un discurs molt perillós i no obert a debat. M'explico: jo em vaig presentar a unes eleccions amb un programa que definia el partit com a progressista, ara ja no en té res; tampoc no és transversal, era liberal perquè deixava decidir el ciutadà el que volia fer... i, d'això, tampoc no en queda res. Van fer un transfuguisme polític i van decidir passar de cridar-se socialdemòcrates a dir-se liberals, fins que ha triomfat la part més ultraliberal i rància.

Això també va passar al País Valencià?
Clar, quan apostem per tombar la llei de les senyes d'identitat ja hi va haver divisió del vot. I també en posicionaments com, per exemple, el tema ecològic, sobre el tancament o no de les centrals nuclears. Del dubte, van passar a l'abstenció i d'allà al no. Un canvi radical; en lloc de triomfar "allunyar-nos de", va guanyar "el que queda en". I a mi no m'agrada gastar energia quan la comparteixes amb gent que, d'una forma clara, saps que no arribaràs a cap final. Estava convidat al casament però era el cosí a qui no volien convidar. La ruptura definitiva va arribar amb els pressupostos generals de l'Estat amb què el govern de Rajoy perjudicava greument la Comunitat Valenciana. Tots els grups parlamentaris firmem un document de rebuig. Va ser en aquell moment quan una persona de la direcció de Cs em va dir que aquest acte era "nacionalista". I així va acabar l'idil·li.

Per a Ciutadans, si menges paella ets bon valencià

alexis mari 2

Diuen que quan vostè era Síndic de Ciutadans a les Corts Valencianes coquetejava amb el govern del PSPV i Compromís.
Aquest és el discurs fàcil de qui no té excusa. Quan Ciutadans es va implantar al País Valencià vam dir que calia canviar les coses. No volíem un PP corrupte fins a la medul·la, i no importava si per això havíem de votar iniciatives amb Podemos, Compromís, el PSPV o fins i tot algunes amb el PP. Votàrem les de regeneració democràtica amb Podem, les de Medi Ambient amb Compromís i defenestrem una llei de senyes d'identitat que semblava rància, "si menjaves paella, eres bon valencià i si no, no ho eres". Després ens van obligar a canviar de tal manera que érem més amb els partits de dretes que amb els que volien canviar les formes.

El discurs d'Arrimadas, Páramo o Villegas m'omple la panxa i vomito

Un discurs únic?
Jo veig discursos d'Arrimadas, de Páramo o Villegas i em sona al mateix. Si surts mig mil·límetre, et fumiguen. Jo em pregunto en veu alta: tots els militants d'un partit comparteixen el cent per cent l'ideari? Un no pot dir 'això no m'agrada', amb independència de la disciplina de vot? El tracte amb Catalunya, i els Mossos, o la preocupació que han tingut amb les Forces de Seguretat a partir de l'1 d'octubre, és paradigmàtic. Jo vinc de les forces de seguretat i, quina casualitat!, després de l'1-O ens preocupem d'ells. Abans res de res. Això, et va omplint la panxa i, o el vomito, o rebento.

Si baixés un extraterrestre, es faria independentista

Però, aquest discurs està afavorint Cs.
Així van. Hi ha hagut gent que els ha comprat aquest discurs potent d'estar contra i obrir rases amb la intenció de "o estàs en aquesta trinxera o en l'altra". No hi ha una zona intermèdia, ni pots arribar a acords ni pactes. Si baixés un extraterrestre a la plaça de Colón de Madrid, es faria independentista automàticament, per tot el que està succeint.

Està afavorint Ciutadans l'independentisme a Catalunya?
Hi ha fets irrefutables. Des que ha governat Rajoy, quants independentistes i gent incòmoda hi ha amb el desenvolupament de l'Estat? Hi ha d'haver relacions bilaterals entre una comunitat autònoma i l'Estat. No s'ha d'anar a la Universitat de Salamanca per veure que això s'ha anat podrint. El president Torrent s'ha quedat esperant que Rajoy el rebés...

Vostè ha militat en Ciutadans, quina és la proposta d'aquest partit per a Catalunya?
Jo no la conec. Què passa, que tots a Catalunya estan bojos? Guardiola, Eduard Punset, gent amb un prestigi intel·lectual tremend... Criminalitzar la meitat de la població de Catalunya, pensin el que pensi, és un error. Hi ha molts dirigents de Ciutadans a Catalunya que no han fet més que incendiar la situació amb mofes a Twitter com amb l'exconseller Mundó per exemple. Jo conec les presons i no són Disneyland Paris. Són llocs on es pateix moltíssim i hi ha gent que només incentiva l'allunyament i no l'aproximació de postures. Tant a Carolina Punset com a mi, ens sembla fatal que una persona com Junqueras sigui a la presó. Imagini's què diran en Ciutadans si s'assabenten...

Vostès quatre formen el grup parlamentari de No Adscrits, juntament amb dos ex PP, és l'avançament de l'extinció de la seva cursa política el 2019 o admetran ofertes?
Riu. Això no és com l'empresa privada que com et fan fora o perds interès pel projecte contactes amb els companys del sector. Sí que hi ha hagut contactes amb altres grups on tindríem cabuda, però un ha de pensar què vol fer. Puc tornar a la meva activitat professional; però veurem.

Jo no seré a Societat Civil Valenciana

Està vostè darrere de la plataforma Societat Civil Valenciana que s'està muntant a imatge de la catalana?
No. I a més he vist perfils que estan als antípodes de la meva ideologia política. Els desitjo sort, però jo no seré allà. M'interessen més les plataformes de pensament per dialogar i aportar idees. M'asseuria a parlar amb Elsa Artadi, per exemple.

Pagaria la meitat del meu sou per saber quin és l'ideari de Cs

Continuarà Carolina Punset a Ciutadans?
Crec que sé la resposta però no puc dir-la. Moltes vegades li he preguntat 'però què fas allà?'. Jo crec que Ciutadans no és un partit que la representi; estaria millor amb els Verds, però haurà de preguntar-ho a ella.

Torno una altra vegada a Ciutadans, quin és el seu ideari?
Li pagaria la meitat del meu sou perquè vostè m'ho digués. Si avui votem una cosa a les Corts i quatre mesos després en una xerrada es decideix el contrari a nivell de partit, això provoca la queixa de la gent. Quan pujo en un taxi sempre em preguntaven: però sou de dretes o d'esquerres? Ciutadans no és transversal.

Vostè sempre parla de poder incorporar-se a iniciatives d'altres partits. Però quines han estat les seves?
Corren per les xarxes vídeos d'Albert Rivera en els quals deia que el programa econòmic del partit el farien els afiliats, "però tenim Garicano". No poden estar variant el discurs a compte del que digui Sigma 2, Metroscopia. Si els interessa, assumeixen ser la marca blanca del PP perquè l'estudi demoscòpic els afavoreix.

Si lloo alguna cosa de Compromís, i del conseller Marzá per exemple, és que no surten de l'ideari que volen portar a la pràctica i com ho faran. I si després els puja el percentatge de vots, collonut. A Ciutadans li importa tot un rave. Que comptin la quantitat de gent que se'ls ha anat per aquesta raó: els portaveus de les diputacions d'Alacant i València, el diputat nacional per Castelló, Carolina Punset, ja sap que no està per tirar molts coets per Ciutadans... i molts afiliats que se l'han deixat per falta de motivació. Tot pel canvi de rumb que ningú no va explicar.

Els Mossos han fet un servei excepcional a Catalunya

Quina ha estat la seva aportació parlamentària més rellevant?
La meva actitud, que ha incomodat Ciutadans, ha afavorit, per exemple, la posada en marxa de la televisió autonòmica. Però ací, a València, sempre és igual, catalanitzar el conflicte: que si en TV3 són tots uns mafiosos i adoctrinen... Nosaltres vam posar quatre condicions per donar suport a la creació d'À Punt: sostre de despesa, la representació en el Consell, que vertebrés el territori i que dinamitzés el sector audiovisual. Si aquestes quatre condicions s'han complert, per què ara hem de dir que no?

I un altre compromís ha estat apostar per la policia autonòmica. Jo conec els Mossos d'Esquadra i sé que han fet un servei excepcional a Catalunya. És la falta de coneixement. Tinc amics mossos que són brillants en el seu treball. Qui conegui Trapero no pot negar-li la seva professionalitat. S'ha buscat la vida ell només. Ha desarticulat bandes organitzades i s'ha guanyat el respecte dels qui han treballat amb ell. I ara, ens fan creure que els Mossos són vàndals. Llançar dubtes i sospites sobre els Mossos és un greu i tremend error.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat