La Guàrdia Civil ha detingut a Castelló un home de 73 anys com a presumpte autor de la mort, el 1981, d'una jove de 25 anys, que estava embarassada en el moment dels fets i les restes òssies foren trobats el 1999 enterrats en una finca de Sant Salvador de Guardiola (Barcelona), segons ha informat l'institut armat en un comunicat. Els agents estan a l'espera de confrontar l'ADN del fetus amb el del detinguda per comprovar si era fill seu.

La jove, que estava embarassada de cinc mesos, presentava un impacte de bala al cap i un cop a la mandíbula. A l'espera de confrontar l'ADN del fetus amb la mostra del detingut, els agents sospiten que l'ara arrestat, que estava casat a Madrid i tenia tres fills, havia iniciada una relació sentimental amb la víctima en aquest any, a la qual suposadament va matar i enterrat a la casa que havia comprat a Barcelona.

Un veí de Castelló amb residència a Madrid

Ara, 37 anys després de l'homicidi, la Guàrdia Civil ha detingut aquest dimarts a Castelló el presumpte autor del crim, acusat de dos homicidis. Els avenços científics han permès al laboratori de criminalística de la Guàrdia Civil descarregar aquest mateix any el perfil d'ADN del fetus, el confrontació amb el del detinguda podria ser clau en la investigació.

L'arrest l’ha fet el Grup de Persones de la Unitat Orgànica de la Policia Judicial de la Comandància de la Guàrdia Civil de Barcelona. El detingut M.M.T, de nacionalitat espanyola i 73 anys, és un veí de Castelló al que se li atribueix la mort d'una jove de 25 anys, identificada com M.C.F.M, un crim ocorregut a Sant Salvador de Guardiola (Barcelona) el 1981.

guardia civil st andreu de la barca acn

Una trobada circumstancial

L'origen del cas es remunta al 5 gener de 1999, Quan, en el transcurs d'una excavació en una parcel·la a la urbanització que hi ha a Sant Salvador de Guardiola en què el propietari de pretenia instal·lar una olivera ornamental, van aparèixer les restes òssies d'una dona.

El Grup d'Homicidis de la Comandància de la Guàrdia Civil de Barcelona es va fer càrrec de la investigació, que s'iniciaran amb la Inspecció ocular i científica del lloc on havien aparegut les restes, amb «evidents símptomes de violència».

L'estudi antropològic forense va determinar que la dona estava embarassada d'uns cinc mesos i la causa de la mort havia estat per un impacte de bala a la zona cranial, tot i que també presentava un contundent cop a la banda esquerra de la mandíbula. Així mateix, es va establir que la morta podria tenir uns 30 anys i que la seva mort es podria haver produït en una franja aproximada d'entre 5 a 15 anys. A més, van ser extretes seqüències d'ADN tant de la dona com del fetus.

La investigació de la Guàrdia Civil, en els seus inicis, es va centrar en intentar identificar la víctima i es van investigar denúncies de desaparició a Espanya i a nivell internacional, a través d'Interpol, de dones que corresponguessin amb aquest perfil.

Base de dades Fènix

Els agents també van investigar a tots els propietaris d'aquesta parcel·la en la dècada dels 80 als 90, sense advertir connexió, en aquest moment, de cap d'ells amb la víctima. L'ADN de la dona es va incorporar a la base de dades Fènix de Persones Desaparegudes i Cadàvers sense Identificar.

En primera instància no es va detectar cap coincidència. D'altra banda, l'any 2000 el laboratori de criminalística va realitzar un retrat robot de la possible fisonomia de la víctima a partir de la seva estructura cranial i facial.

Tanmateix, cap d'aquestes vies d'investigació va oferir un resultat positiu, ni pel que fa a la identificació de la dona ni la del possible autor del crim o del mòbil. El passat mes d'abril, la Guàrdia Civil de Barcelona va ser informada pel Departament de Biologia del Servei de Criminalística de la Direcció General sobre una coincidència en la base de dades Fènix en haver aparegut una denunciant el perfil d'ADN amb el de la víctima

Un conegut de la germana de la víctima

La denunciant, una dona veïna de Madrid, s'havia personat en novembre de 2017 en una Comissaria de la Policia Nacional per denunciar que desconeixia el parador de la seva germana des de l'any 1981, darrera vegada que va saber d'ella. Els agents de la Policia Nacional van prendre una mostra d'ADN d'aquesta persona, que va permetre confirmar la coincidència entre aquesta persona i el cadàver de Sant Salvador de Guardiola i que eren germanes.

La denunciant va informar que l'última vegada que va veure a la seva germana va ser el 1981 i que en aquell any la seva parella, un home que es dedicava a la importació de gossos des d'Alemanya, mantenia una relació laboral i d'amistat amb el propietari d'una empresa de traduccions, MMT, que era el que s'encarregava de gestionar les documentacions necessàries de la seva empresa amb Alemanya.

Aquest individu li va demanar que li presentés a alguna amiga amb la que pogués sortir. Tots dos li van presentar a la germana de la denunciant, amb qui va començar a mantenir una relació sentimental. A l'octubre de 1981 la seva germana es va presentar en el seu treball, segons va declarar als agents, amb aspecte "molt deixat" i amb un canvi "evident" de complexió física, el que el va portar a pensar que podria estar embarassada, sense que aquesta s'ho arribés a confirmar.

Aquesta va ser l'última vegada que va saber de la seva germana, a excepció d'una postal segellada a Barcelona que va rebre poc temps després. En proporcionar la identitat de l'home a qui havien presentat a la seua germana , els agents el van identificar com un dels propietaris del terreny de la urbanització Cal Esteve de Sant Salvador de Guardiola on va aparèixer el cos de la víctima i el fetus.

Aquesta propietat coincidia amb les dates en que va mantenir la relació amb M.C.F.M., relació "clandestina" atès que aquest home estava casat amb una dona amb la qual convivia a Madrid al costat dels seus tres fills.

La Guàrdia Civil va sol·licitar judicialment el maig passat l'exhumació del fetus i el Departament de Biologia del Servei de Criminalística de la Guàrdia Civil, amb els avenços tecnològics i científics en aquesta matèria, va poder extreure el perfil d'ADN, a l’espera la contrastació amb la mostra obtinguda del detingut.

Finalment, aquest dimarts, efectius de la Guàrdia Civil de Barcelona desplaçats a Castelló van detenir aquest home com a presumpte autor de dos delictes d'homicidi. El detingut ha estat lliurat al Jutjat d'Instrucció número 4 de Castelló de la Plana, en funcions de guàrdia, tot i que entén del cas un jutjat de Manresa.