Posar llaços grocs al carrer, a un balcó, a casa o a l'espai públic ja no és només cosa del món real. Gràcies a una nova aplicació, ara també es pot fer de manera virtual, col·locant els símbols que reclamen la llibertat dels presos independentistes a qualsevol lloc a través de la realitat augmentada i la realitat virtual. 'CrowdUp' és el nom d'aquesta app, desenvolupada per la companyia de realitat virtual Aumentaty, que ja es pot descarregar a les principals plataformes de forma gratuïta.

Segons informa l'ACN Es tracta d'una aplicació que permet fer diferents accions amb realitat virtual, però el disseny original ja neix amb la possibilitat de participar d'una que consisteix en poder anar posant llaços grocs –de reivindicació de la llibertat dels líders sobiranistes- o vermells –símbol de la lluita contra la sida- de manera virtual allà per on es vagi.

A qualsevol punt de Catalunya i l’Estat Espanyol

L'app funciona com la majoria d'aplicacions de realitat augmentada. A través de la càmera del telèfon mòbil es veu l'entorn i amb un simple 'clic' es pot posar un llaç groc a qualsevol punt, de manera anònima i sense cap necessitat de registre previ. Des d'aquell moment, el símbol per la llibertat dels presos queda allà i qualsevol persona amb la mateixa aplicació pot veure'l des de la mateixa aplicació i afegir-ne de nous allà on vulgui. L'app funciona a qualsevol punt de Catalunya i de l'Estat espanyol i, a més, permet portar un recompte de quants llaços grocs i vermells hi ha col·locats.

Segons han explicat els responsables de l'empresa, el desenvolupament de l'app no té tant a veure amb la motivació política que representen els llaços com amb l'ànim de voler oferir la possibilitat de posar aquest símbol i el de la lluita contra la sida allà on sigui i sense que això impliqui utilitzar plàstics o altres materials per col·locar-los físicament allà. "És evident que existeix polèmica, però no hauria d'haver-la. Cadascú pot opinar lliurement, la llibertat d'un comença on acaba la del que té al costat. El que no és qüestionable és que l'ús de plàstics és alguna cosa que va en contra de totes les recomanacions de les organitzacions internacionals. Per això l'elecció del llaç groc o vermell; que cadascú s'expressi com més millor. Avui tenim una tecnologia que ens permet exercir aquest dret a l'expressió d'una manera molt més respectuosa amb el medi ambient i cal aprofitar-la", assegura Aitor Pilán, director de comunicació i estratègia d'Aumentaty.