La estratègia electoral i cursa entre el PP i Ciutadans al País Valencià per encapçalar els arguments més reaccionaris i contraris a la unitat de la llengua, el seu ús i respecte a la seua normativa, ha tingut resposta de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, l’organisme estatutari que vetlla pel correcte funcionament de la norma.  

Després que Maria José Català, candidata del PP a l’alcaldia de València i exconsellera de Cultura i Educació, anunciés que, si guanya, li canviarà el nom a la ciutat, en castellà, i que Toni Cantó, candidat de Cs a la Generalitat, es reafirmés en que el valencià i el català no son la mateixa llengua, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua ha emès un comunicat en què mostra el seu malestar perquè el valencià torne a ser objecte de la contesa electoral.

Segons informa La Veu, l'ens normatiu, sense citar-los, retreu María José Català i Toni Cantó i els seus respectius partits, PPCV i Ciutadans, per "utilitzar el valencià com a arma partidista i electoral".

“Filòlegs davall les pedres”

L'organisme estatutari encarregat de la normativa del valencià aprofita que "ara es tornen a sentir veus pontificant sobre la llengua" o que "apareixen 'filòlegs' davall de les pedres" –en una clara al·lusió a Català i Cantó– per a demanar abandonar el "debat partidista" sobre la llengua.

En aquest sentit, l'AVL recupera unes línies del preàmbul de la llei de creació de l'Acadèmia per a demanar als polítics de dretes que la "llengua pròpia siga sostreta a partir d'ara al debat partidista quotidià i esdevinga així l'objecte d'un debat seré entre els partits per tal d'arribar-hi als consensos més amples possibles". "Al final d'eixe camí guanyaria la nostra llengua, que vol dir guanyar tots els valencians”, afegeix el comunicat.

Afavorir entitats culturals contràries a l’AVL

El comunicat de l'AVL no és el primer dels últims mesos de l'ens estatutari alertant de l'ús barroer que alguns partits fan de la llengua. En la inauguració del curs acadèmic, el seu president, Ramon Ferrer, va fer constar la preocupació de l'Acadèmia per la situació actual de les llengües cooficials, especialment el valencià.

En aquest sentit, va alertar sobre el perill en el present moment polític respecte a les llengües minoritzades i va donar suport a l'actual govern de la Generalitat per a l'impuls i foment de la llengua. "L'AVL té el deure d'assenyalar el correcte compliment de la norma, però també d'advertir als poders públics la necessitat de protegir i fomentar la llengua, sobretot en la situació actual, en què observem amb preocupació els atacs de determinades formacions polítiques que volen reduir les llengües a la mínima expressió.

Aquest pronunciament del president Ferrer es va produir poques setmanes després que el Partit Popular presentés una esmena als Pressupostos de la Generalitat de 2019 en què es demanava detraure part del pressupost que rep ‘AVL pel seu funcionament i destinar-los a entitats secessionistes que no respecten la normativa estatutària com Lo Rat Penat o la Real Acadèmia de Cultura Valenciana.