El poder tou és l’habilitat que tenen els estats per persuadir altres països evitant l’ús de la força. Com? Fent servir mitjans més subtils com la diplomàcia, la cultura ―cinema, gastronomia o música―, el model social o els valors polítics. El terme el va crear als anys noranta Joseph Nye per explicar com modificar la percepció i el comportament de tercers països. Els reis de la combinació del poder dur amb el poder tou han sigut els americans. La Unió Europea és més aviat una potència tova, gràcies a la gran capacitat diplomàtica de francesos i alemanys i als valors polítics que pregona: pau, democràcia i respecte als drets humans. L'índex Soft Power 30 del 2019 era liderat per França, Regne Unit, Alemanya, Suècia i els Estats Units.

Però vet aquí que ha arribat la crisi de la covid i l’anomenada diplomàcia de les vacunes. I, si no ha provocat un tomb, almenys està alterant aquest rànquing al món. Perquè el resultat és que els Estats Units ―i la Unió Europea― estan perdent influència al món en benefici de Rússia i, sobretot, de la Xina. I això malgrat que el virus va sortir d’aquell país. Però, ah, la inacció dels Estats Units en la gestió de la crisi va portar la Xina, per exemple, a enviar de seguida material mèdic a Itàlia, el país més afectat d’Europa en aquell moment, que no va rebre ajut de la Unió. I no va ser l’únic país europeu ajudat pels xinesos. De fet, el mateix virus es coneix com a covid-19 i no grip xinesa perquè els diplomàtics xinesos van fer bé la seva feina, especialment a l’OMS.

El poder tou el tenen els estats, però també els que no ho són. La primera vacuna espanyola arribarà de la decadent Catalunya. Coses de la vida

Després va arribar la cursa per la vacuna, en un dels casos de cooperació internacional més importants de la història, però també de lluita geopolítica. Ja hi ha 16 vacunes efectives. Les més destacades són Pfizer i Moderna, d’origen nord-americà, malgrat tots els malgrats. I també hi ha la britànica AstraZeneca. Però els russos van ser els primers a anunciar la vacuna i la van batejar com a Sputnik V. I la Xina té Sinopharm i Sinovac. I resulta que xinesos i russos estan guanyant la partida de la diplomàcia de les vacunes. Els americans, per exemple, van trigar tant a escoltar la súplica de Mèxic que les primeres vacunes que hi van arribar van ser les xineses. De fet, la Xina ha prioritzat Amèrica Llatina i Àfrica. Per què? Òbviament, per guanyar-se el seu favor. Sigui a l’ONU, en acords comercials o en la disputa amb Taiwan. Rússia, de la seva part, ven a les ex repúbliques soviètiques, a l’eix del mal, a Sèrbia o a Hongria. Fins i tot Israel intenta el reconeixement de Jerusalem com a capital exportant vacunes. I els cubans tenen la Soberana i immunitzaran la població amb la seva propia vacuna.

I Espanya? Espanya envia les vacunes a Amèrica Llatina i al Marroc. En l’esmentat índex Soft Power previ a la pandèmia, Espanya era al lloc 13 i, segons la consultora Portland, la crisi amb Catalunya llastava el seu accés al top 10. Altres indicadors diuen que la gestió de la crisi del coronavirus l’ha fet pujar en el rànquing. Doncs bé, ara està a punt d’arribar la primera vacuna espanyola contra el coronavirus. La responsable del projecte és Hipra, que el dia 15 va rebre l’aprovació de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris per iniciar els assajos clínics corresponents a la fase IIb. Ara que ens parlen de la dosi de reforç, les previsions diuen que la vacuna d’Hipra podria estar disponible el primer semestre del 2022. De fet, ja s’està provant com a tercera dosi en un miler de pacients i en deu hospitals espanyols, entre els quals el Clínic, Can Ruti o el Trueta. Ah, Hipra és una farmacèutica catalana, referent en salut animal, que ha fet un pas cap a salut humana, té 39 filials al món, distribució a 100 països i espera fabricar 600 milions de dosis el 2022 i 1.200 milions el 2023 d’una vacuna fàcil de conservar. Per cert, la web diu que la seu central és a la província de Girona. Cert. És a Amer.

El poder tou el tenen els estats, però també els que no ho són. I dins dels estats també hi ha poder tou. La primera vacuna espanyola arribarà de la decadent Catalunya. Coses de la vida. Hipra ja ha compromès 50 milions de dosis per a Vietnam.