Aquest cap de setmana han començat, oficialment, les rebaixes de gener. Remarco l'"oficialment" perquè fa dies que ja podíem veure en alguns aparadors el cartell que ens prometia poder adquirir algunes coses, fins i tot abans que vinguessin els Reis Mags, amb preus més reduïts. És ara quan molts ens llancem cap a allò que havíem clissat, però que esperem trobar un preu més assequible. El 89% dels residents a Espanya comprarà alguna cosa en aquestes dates, amb una despesa mitjana de 150 euros per persona. Segons les dades obtingudes per l'Organització de Consumidors i Usuaris, OCU, almenys un 29% dels consumidors han deixat de comprar roba i calçats i el 13% ha deixat de comprar roba per als seus fills a Espanya a causa de la situació financera.

Veient què han fet alguns dels supermercats més importants (em refereixo que dels vuit que ha analitzat l'associació de defensa de consumidors FACUA, set han estat enxampats incomplint per treure benefici, en lloc d'alleujar les nostres butxaques), és important anar amb precaució i tenir en compte una sèrie de recomanacions que, per molt lògiques que ens semblin, no sobra tenir-les en compte.

Ens recomanen, en primer lloc, que fem una llista a caseta, tranquils i sense "bombardeig d'aparadors" d'aquelles coses que realment necessitem. D'aquesta llista, fem un senyal per a allò que de veritat és una necessitat i distingim-lo del que és un caprici. No significa que no puguem donar-nos el gust de satisfer el nostre desig, per molt absurd o inútil que pugui ser; però es tracta de ser honestos amb nosaltres mateixos i preguntar-nos si aquesta despesa realment val la pena. Donar-se un temps per reflexionar sobre la llista és fonamental. El que avui ens sembla tan especial, és possible que d'aquí a dos dies ja no ens atregui tant. (Aquesta és una pràctica també recomanable quan sortim a plataformes en línia, on podem crear una cistella de productes que ens interessen i deixar-los marcats per a, un temps després, tornar a donar-li un cop d'ull). Si aguanta l'impuls consumista, s'adonarà que aquesta cistella en molts casos pot perfectament buidar-se passats uns dies, sense haver comprat res del que n'hi havia.

Un altre dels punts a tenir en compte és calcular, encara que sigui aproximadament, quants diners podem destinar a aquestes compres. I a ser possible, evitar generar deutes que ens llastin en el futur. S'assaboreix molt millor un "caprici" quan no ens llasta a mitjà ni a llarg termini. Encara que a la botiga puguis pagar amb targeta, és recomanable que paguis en efectiu i portis els diners aproximats que havies calculat gastar-te. Aquest detall farà que no puguis caure en la temptació del "moneder" de plàstic i lamentar-ho més tard.

Valorar la qualitat és una cosa que s'oblida quan s'anuncien preus baixos. "És una mica dolent, però fixa't com és de barat". Si et veus repetint aquesta frase, atura't i reflexiona. Molt probablement això que ja d'entrada et sembla de poca qualitat, segurament durarà poc o funcionarà malament, i hauràs de comprar més endavant el producte que realment funciona una mica més car, si és que realment el necessitaves. El que és barat de vegades surt car, i és millor saber reconèixer si el que estem a punt de comprar és precisament tan barat perquè no ens ofereix garanties ni resultats. Al final, és molt probable que acabis gastant més del que pretenies estalviar-te comprant un producte de millor qualitat.

Compra pensant en temporades vinents, sobretot si és per als més petits. Això suposa que ara mateix pots adquirir productes per a la pròxima primavera o estiu a un preu molt interessant. Així, quan arribi el moment, tindràs el que necessites per ser estrenat i t'haurà costat molt menys del que costa en temporada. És una manera molt pràctica per comprar, per exemple, roba dels més petits. Anticipant-nos ara a les pròximes temporades, podem comprar peces de roba amb cert marge de talla a un preu molt interessant. Les rebaixes són el moment més interessant per anar preparant equipament d'estiu i fins i tot del pròxim curs escolar.

Recorda: les rebaixes acaben de començar. Però continuaran i els preus continuaran reduint-se. Les presses no són bones i si ets capaç de tenir paciència, segurament acabaràs emportant-te això que busques a un preu interessant. A més, és important que comparis els preus en diferents comerços i vagis fent un seguiment fins i tot trobar el producte al preu que realment et sembli una oferta interessant. El període de rebaixes ha d'estar anunciat a l'establiment clarament. I si està previst que hi hagi unes segones rebaixes, també han d'informar-te de les dates.

El percentatge de descompte de vegades és irrisori i la rebaixa no és tan gran com perquè estiguis fent una compra realment avantatjosa. Això, per descomptat, si tenim en compte que t'has d'assegurar del preu original previ a la rebaixa, doncs de vegades hi ha comerços on han apujat el presumpte preu previ per deixar-lo com estava amb la rebaixa. Aquesta és una pràctica il·legal i si la detectes, has de denunciar-ho.

Has de saber també que el producte objecte de la rebaixa ha de ser a la botiga disponible durant almenys un mes fora de rebaixes i la seva qualitat s'ha de mantenir. És a dir: que no et poden colar productes en mal estat o de mala qualitat i justificar així que tenen un preu més barat. No confonguem rebaixes amb saldos. En l'últim cas, s'ha d'assenyalar al comerç expressament que el producte té algun tipus de dany (un trencat, un descosit, una esgarrapada) i que, per aquesta raó, el preu és inferior.

Si el producte resulta tenir algun tipus de desperfecte, del que no se'ns havia informat, o era desconegut, tens dret que te'l canviïn per un altre en perfectes condicions (encara que l'hagis comprat rebaixat). Si no et poden donar cap altre producte igual, tens dret que et reemborsin el preu pagat, presentant el tiquet de compra que sempre has de conservar.

Pregunta quan compris sobre les condicions del producte en qüestió: si hi ha un termini especial per a devolució, així com qualsevol altra informació important que hagis de conèixer. Que hi hagi reducció de preu no significa que hagis de renunciar als teus drets com a consumidor. Tant el servei postvenda com la garantia del producte és exactament igual comprant en rebaixes.

Una altra de les recomanacions, per molt estranya que et pugui semblar, és que intentis abstreure't de la música que posin a la botiga. Un "truc" és que escoltis la teva pròpia música, per evitar que et pressionin de manera indirecta. Sí, has llegit bé. Si et fixes, observaràs que, depenent de l'hora a la qual vagis a comprar, la música dels comerços —principalment els més grans— està seleccionada per generar l'estat d'ànim necessari per comprar més. Evita les hores punta on hi ha més gent. Comprar a primera hora o durant el temps del dinar et deixarà mirar tranquil·lament, preguntar, i estar més relaxat. Si hi ha estrès, és molt possible que compris de manera irreflexiva, i et gastis més del que realment volies.

Recorda: et compraràs un producte rebaixat. Repeteix-ho en la teva ment diverses vegades si fa falta. Sobretot quan et trobis de sobte els productes de la nova temporada, que tan intencionadament t'han posat al costat dels rebaixats. Allà és on pots caure de cap en la trampa i acabar comprant el que no tenies previst i, a més, ni tan sols amb preu reduït.

Dit tot això, gaudeixi de buscar (i potser trobar) aquesta "ganga" que només vostè aconseguirà. Aquesta ganga que gràcies a la seva avidesa podrà adquirir a un preu sense competència. I no oblidi que si no la compra, no passa res.