Aquesta setmana ha estat pròdiga a les borses, que han viscut un ral·li generalitzat gràcies a l'estabilització de l'economia xinesa, amb un repunt de les seves exportacions del 18,7% en el primer trimestre, la qual cosa ha aclarit el temor d'una recessió global, a l'alça el dòlar i a la recuperació dels preus del petroli fins a un entorn dels 44 dòlars. Però els beneficis de les empreses no milloren i això fa témer que els avanços d'aquests dies es perdin entre ratxes de volatilitat. La caiguda de la inversió global és darrere d'aquest pessimisme del qual tampoc no se sostreu l'FMI.

Segons Morgan Stanley, els resultats empresarials a Europa cauran un 5% a causa de la debilitat del creixement. Els principals instituts d'anàlisis econòmiques d'Alemanya, com l'IFO i el DIW, assenyalen que els principals impulsos de la seva economia estan en el consum intern. I adverteixen que “la indústria es mostra reservada de cara a noves inversions en equip”. Aquest escepticisme provindria de la situació de debilitat de l'economia global.

Per a la societat de borsa Kock Bank, “els analistes són creixentment escèptics respecte als esforços del president del BCE, Mario Draghi, per aconseguir que les empreses gastin en creixement, aquest analistes preveuen que les companyies de l'Eurostoxx 600 gastin una mitjana cada una de 19 milions d'euros el 2016, el pronòstic més baix en sis anys”. I agrega: “les direccions generals d'aquestes companyies proven de defugir de la reinversió en els seus propis negocis. Lluny d'això, busquen reforçar els seus balanços o temptar els accionistes amb adquisicions o recompra de les pròpies accions”. La reluctància a invertir és, segons la seva opinió, un símptoma de l'erosió de la confiança cap al creixement econòmic.

JP Morgan, el primer banc americà, va donar a conèixer els seus resultats del primer trimestre, que mostraven un descens del 7%

Aquesta setmana, JP Morgan, el primer banc americà, va donar a conèixer els seus resultats del primer trimestre, que mostraven un descens del 7%. Però la seva direcció va acompanyar aquesta informació amb la indicació d'una operació de recompra les seves pròpies accions, el que va portar Wall Street als seus màxims anuals. La resta dels pesos pesants de les finances, Bank of America, West Fargo o Blackrock també van mostrar retrocessos en els seus beneficis, que van atribuir als baixos tipus d'interès i al petroli.

Hug Trans, director de l'Institut de Finances Internacional (IIF), considera que la caiguda mundial dels beneficis empresarials es deu al pobre creixement de la productivitat, d'una demanda feble i al poc poder de fixar preus en vista de la caiguda global de la inflació. “En el passat, si una empresa tenia un mal comportament domèstic, podia recuperar-se i compensar-lo amb inversió a l'estranger, avui ja no.”

En les jornades d'aquests dies a Washington, Maurice Obsfield, de l'FMI, ha assenyalat que “el procés de reequilibri a la Xina ha reduït perceptiblement el creixement de la inversió mundial”, que, segons la seva opinió, “continua sent fluixa”.

Els experts de Beka han advertit que els avanços en borsa d'aquests dies han estat prematurs

Els experts de Beka han advertit que els avanços en borsa d'aquests dies han estat prematurs en no estar acompanyats d'una millora dels beneficis i que caldrà esperar més per saber si estan justificats.

Si l'escepticisme prové de l'absència d'una aposta pel creixement en forma d'inversió, cal dir que ja hi ha qui veu rajos d'esperança, com és el cas de Morgan Stanley, que percep “un increment de capex” (inversió) als EUA acompanyant l'increment de l'ocupació i de l'ampliació de les plantilles, la qual cosa porta l'America INC a buscar noves vies de competitivitat.