El moviment de la Fiscalia de l'Audiència Nacional activant els Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional perquè informin de qualsevol acte que pugui ser entès com un presumpte delicte de sedició, una vegada el Tribunal Constitucional suspengui automàticament la resolució del Parlament de Catalunya, cosa que succeirà en les pròximes hores, suposa, a la pràctica, la primera acció efectiva d'una instància de l'Estat per actuar contra qualsevol ciutadà no aforat que vulneri la decisió de l'Alt Tribunal. A més, l'escrit del fiscal en cap, Javier Zaragoza, comunica als cossos de seguretat quina és la instància judicial que entendrà d'una hipotètica vulneració de la resolució que acabi aprovant el TC, i que no és cap altra que l'Audiència Nacional. El motiu no és altre que el fet que qualsevol delicte que es cometi contra la forma de govern en depèn.

L'escrit de la Fiscalia de l'Audiència Nacional s'ha conegut gairebé a la vegada que el Consell d'Estat donava llum verda per unanimitat al dictamen sol·licitat pel Govern de l'Estat per recórrer la resolució aprovada pel Parlament, i en una tarda atapeïda de focus d'atenció informativa a Madrid: reunió entre Mariano Rajoy i Pedro Sánchez per posar en comú la resposta jurídica a la Cambra catalana i despatx del president del Govern central amb el Rei. També hores després que el president assenyalés que l'Executiu espanyol anava a utilitzar tots els recursos de l'Estat contra la declaració del Parlament, tota la llei i tot l'Estat de dret.

Mentre això succeïa i als voltants del Parc de la Ciutadella s'escampava un cert nerviosisme al cos de Mossos d'Esquadra, a l'interior de l'hemicicle, el líder parlamentari de la CUP, Antonio Baños, donava gairebé per liquidada la primera sessió del debat d'investidura amb una advertència a Artur Mas: "president, torni dijous". Amén.