El dimarts 6 de novembre arriba l'hora H als Estats Units amb les eleccions de mig mandat en què es dilucida el color del Congrés i del Senat que volen ara els americans, si demòcrata o republicà. L'economia està a favor de Donald Trump, però la polarització social i l'ambient crispat que es respira s'inclinen cap a l'altre bàndol. La figura polèmica de l'inquilí de la Casa Blanca desperta intenses passions contràries en l'electorat.

En general, les urnes es mouen per l'evolució de la renda disponible dels ciutadans i per l'índex de popularitat del primer mandatari i del seu govern, que depèn de la "moral" dels electors i de la situació política. El factor local també compta en la selecció dels 435 membres de la Cambra de Representants i dels del 100 Senat (que només es renova parcialment).

La conjuntura econòmica és clarament favorable als republicans, amb un creixement del 3,5% en el tercer trimestre, després d'assolir el 4,1% en el segon. En els dos primers anys de mandat de Trump s'han creat prop de 4 milions de llocs de treball nous. La nova remuntada de popularitat permet al president presentar una quota del 44%, segons Gallup, i del 48%, segons Rasmussem.

Però l'ambient gairebé de guerra civil que es viu als EUA durant els últims mesos fa que el resultat final sigui incert i tèrbol, on no hi ha res garantit.

Els demòcrates van plantejar des del primer moment una guerra de desgast posant en qüestió el nomenament del nou inquilí de la Casa Blanca, la qual cosa va seguir amb l'aparició de l'equip especial de Robert Mueller per dilucidar si hi va haver col·lusió russa en la seva elecció, fet que en tot aquest temps no s'ha demostrat.

L'economia està a favor de Donald Trump, però la polarització social i l'ambient crispat que es respira s'inclinen cap a l'altre bàndol

Més recent ha estat el cas del ja jutge del Tribunal Suprem Brett Kavanaugh, acusat d'un assalt sexual trenta anys abans, en el qual es va advertir l'impacte del moviment Me Too. El llibre de Bob Woodward ha atacat la figura de Trump sense contemplacions.

A tot això s'hi ha sumat en les últimes setmanes la tramesa de simulacres de bombes contra 14 prominents demòcrates, que Trump va condemnar com a "actes o amenaces de violència política". També ha estat comptabilitzat en el seu mandat l'assassinat de jueus en una sinagoga de Pittsburgh, encara que qualsevol que faci un volt per Jerusalem es toparà amb cartells a favor de Trump, "amic d'Israel". En aquest cas, es va parlar del discurs de l'odi que emana de la Casa Blanca.

I això sense esmentar la carta anònima al New York Times d'un "alt responsable amb lloc en la Casa Blanca" que declarava ser un sabotejador (un "resistent") per limitar els danys contra el país. Encara està pendent la marxa dels hondurenys, un altre repte que s'ha aplicat en vigílies electorals.

En aquest entorn de crispació, les enquestes preveuen que la Cambra de Representants passi a mans dels demòcrates i el Senat segueixi sota control republicà. En cas que el Congrés proposi un impeachment (destitució) del president, es trobarà amb un Senat que jutjarà les seves acusacions.

En aquest agressiu clima, la positiva i cordial conversa que van mantenir dijous Trump i el president xinès, Xi Jinping, per apropar posicions en matèria comercial va resultar gairebé un bàlsam. Perquè el factor global i l'American First afecten tothom.