Des de la distància, Pequín va oferir aquest dimarts un cridaner espectacle de teatre d'ombres davant del món congregat virtualment en l'Assemblea General de les Nacions Unides.

Mirant de superar la lenta reacció de l'ONU i l'OMS, António Guterres va buscar passar ràpid de pàgina, i immediatament va cedir la paraula als homes forts dels grans blocs del moment: Donald Trump i Xi Jinping.

El fogós president nord-americà no va anar amb embuts i va afirmar que el gegant asiàtic ha de retre comptes per "haver desencadenat aquesta plaga al món" permetent que els vols de la Xina sortissin a l'estranger mentre estaven prohibits els vols domèstics. També va esmentar abusos en l'àrea comercial i va reivindicar la sortida nord-americana de l'acord amb l'Iran, país que va titllar de "estat patrocinador líder del terrorisme". Va fer referència al poder militar dels EUA, on han destinat 2,5 bilions de dòlars en els últims quatre anys, i que espera no utilitzar. Això ha permès els acords que el seu govern ha facilitat entre Israel i els Emirats Àrabs i Bahrain, que va qualificar d'un renaixement a l'Orient Mitjà.

Escudant-se en les vacunes que, segons va prometre, arribaran aviat, va amagar la seva lamentable gestió de la pandèmia, fet que el poble americà jutjarà en les pròximes eleccions de novembre.

"El món no es pot permetre un futur en què les dues primeres economies divideixen el globus en una gran fractura, cadascuna amb les seves pròpies normes comercials i financeres", va advertir Guterres

I va arribar el torn a Xi Jinping, que va tenir dues fases. Una primera, que va tenir lloc la vigília de l'Assemblea General. El dilluns 21 de setembre, Xi va presidir una reunió d'alt nivell a Pequín on va arremetre contra Trump sense contemplacions diplomàtiques. El líder del Partit Comunista xinès va mostrar la seva oposició a l'unilateralisme i la intimidació d'algú que actua com a amo del món. I va afegir: "Menys encara se li ha de permetre en l'ordre internacional, vantant-se de la seva hegemonia, fatxenderia i prepotència", segons Xi, que va oblidar que Trump no ha iniciat cap guerra. En qualsevol cas, va condemnar l'intent de Washington d'"atemptar contra la pau i l'estabilitat mundials".

La segona fase va tenir lloc en la cimera de l'ONU. Allà va dir a través d'un vídeo: "Les competències existeixen, però han de ser positives i virtuoses, respectant els límits morals i regles internacionals. A tots els països ens incumbeix actuar com a tal, oferir més béns públics globals i assumir els nostres compromisos i responsabilitats corresponents". Aquesta és una de les cites que l'agència oficial Xinhuan va distribuir urbi et orbi després del seu discurs.

Per la seva part, el president francès Macron va recalcar la importància del multilateralisme perquè Europa no quedi atrapada en el conflicte sinoamericà.

En qualsevol cas, certament, hi ha un temor general d'un "desacoblament" dels dos gegants. El secretari general de l'ONU, António Guterres, va advertir que "ens estem movent en una direcció molt perillosa". El portuguès va indicar que "el món no es pot permetre un futur en què les dues primeres economies divideixin el globus en una gran fractura, cadascuna amb les seves pròpies normes comercials i financeres". I va agregar que una "divisió tecnològica i global té el risc d'esdevenir una divisió geoestratègica". Un comentari econòmicament valuós, però, desgraciadament, possiblement premonitori.