"No hi haurà una guerra comercial, per cert", va dir Donald Trump als periodistes abans d'intervenir divendres en el World Economic Forum de Davos. I, alleujades, les borses internacionals van tornar a pujar un dia més. I el dòlar es va apreciar.

La vigília, Angela Merkel esmentava els precedents de la II Guerra Mundial al·ludint a les respostes agressives de les potències mundials que van apostar per un proteccionisme destructiu. Això "ens porta avui a Europa a orientar les nostres relacions potser fora dels EUA, cap a la Xina i Àsia".

Trump li va respondre amb la seva rotunditat habitual. "Ja no farem els ulls grossos amb les pràctiques comercials injustes". I va afegir: "Restaurarem la integritat del sistema de comerç, un sistema que funcioni no només per als EUA, sinó per a tots els països". No es pot "tenir un comerç lliure i obert si alguns països exploten el sistema a costa dels altres", va assenyalar, sense esmentar cap Estat.

Apple i Google esperen que el missatge no es perdi

El secretari de Comerç dels EUA, Wilbur Ross, havia afirmat 24 hores abans: "Hi ha hagut una guerra comercial des de fa bastant temps. La diferència, que les tropes nord-americanes estan arribant a les muralles".

De fet, l'Administració va imposar aranzels de fins al 50% a les importacions de diversos productes procedents de la Xina i Corea del Sud, com frigorífics i panells solars.

En to conciliador, Trump va dir: "Donem suport al lliure comerç, però aquest ha de ser just i generar beneficis recíprocs". I, entre les infraccions habituals que l'OMC no aconsegueix frenar va esmentar "el robatori massiu de la propietat intel·lectual, els subsidis industrials i les intervencions estatals persuasives" en països que es resisteixen i que són habituals, en el cas de la Xina, com va informar The Economist. Apple i Google esperen que el missatge no es perdi.

D'aquesta manera, la Casa Blanca va cantar la canya al discurs a favor d'un multilateralisme verbal ofert per Xi Jinping en l'anterior edició de Davos. Curiosament, aquests dies Pequín ha anunciat una obertura —fins ara restringida— dels seus mercats interns que fins i tot "superaran les previsions", segons ha promès.

La força gravitacional de l'economia americana continua sent decisiva

En vista de tot això, al mercat s'opina que hi pot haver reaccions i represàlies per part del gegant asiàtic però s'estima que la Xina no està interessada en una resposta a curt termini.

Fora del gran debat, Emmanuel Macron va proposar una refundació de la mundialització, que va denominar "un nou contracte mundial", en el qual l'educació ha de jugar un paper primordial per aturar les desigualtats, juntament amb la preocupació pel canvi climàtic i la lluita contra el terrorisme. La presentació del jove president francès va causar bona impressió, però no va evitar que una part dels assistents abandonés la sala. La força gravitacional de l'economia americana continua sent decisiva. Especialment quan als EUA, com va dir després de participar en una taula amb banquers centrals el gran expert Ray Dalio, "tot és bastant possitiu amb un gran sotrac que prové dels canvis de les lleis impositives" que provocaran un retorn molt important de capital americà al país.

El lema de Davos aquest any era "Compartir el futur en un món fraccionat". Sense caure en bonismes, Trump va presentar la seva proposta d'invertir en Amèrica als empresaris i financers internacionals reunits a la Muntanya Màgica. I al mig de la neu, el seu missatge va calar.