La borsa ha viscut cinc dies d'infart, amb pics de tensió màxima, en què el factor polític ha jugat un paper decisiu i que ha acabat plantejant una greu disjuntiva als bancs catalans.

Tot va començar diumenge, dia de l'1-O. El mateix dilluns es va produir la primera ruptura del mercat. L'Ibex va veure llavors que perillava la quota dels 10.300 punts quan va baixar l'1,21%, mentre la prima de risc pujava als 124 punts bàsics, el nivell més alt en quatre mesos, quan el divendres anterior es trobava en 113. La major part dels valors de l'índex es van moure, però CaixaBank i Sabadell van perdre prop del 4,5%. Mentrestant, les places europees pujaven empeses per bones dades d'ocupació a la zona. L'Ibex va cedir l'1,21%, però una sensació d'inquietud es va estendre pels parquets.

Una mica més de calma es va observar dimarts, amb l'Ibex consolidant posicions per sobre dels 10.200 punts, quota de suport en aquesta fase. CaixaBank va pujar l'1,60% i el Sabadell, el 0,06%. Les dades d'ocupació del setembre no van ser bones, però els inversors es van mantenir pendents de la crisi política a Catalunya, qüestió que va tancar el dia amb el discurs televisat del rei Felip VI. Mentrestant, les alces consecutives de Wall Street elevaven el to general dels mercats internacionals.

Però dimecres va arribar l'enfonsament. L'Ibex va perdre el 2,85% en la pitjor jornada des del Brexit. L'índex va baixar fins a 9.964,90 punts, la qual cosa significava una correcció del 4,01% des de diumenge. "Ha col·lapsat", deien els analistes, i Saxo Bank va dir que l'Ibex podria baixar fins als 9.500 punts. El Banc Sabadell va perdre un 5,69% i CaixaBank, el 4,96%, liderant la taula de descensos. Al clima de crispació política s'hi sumava una incipient, encara que lleu i gens substancial, sortida de dipòsits d'aquests bancs, derivada del temor a quedar fora del finançament ordinari i de l'empara del BCE. Aquella mateixa nit, Carles Puigdemont va assenyalar que no es desviaria del full de ruta traçat per la Generalitat.

Malgrat l'abaratiment de les accions, els experts desaconsellaven la pràctica, molt estesa avui dia, de comprar amb les caigudes

Un nou tomb es va produir dijous, amb l'Ibex remuntant parte de les seves pèrdues quan va avançar el 2,5%, molt per sobre de l'alça del 0,40% de l'Eurostoxx. Les pèrdues de la setmana havien retrocedit a l'1,10%, mentre Fitch i S&P advertien que el ràting de Catalunya podria empitjorar. El Tresor va subhastar 4.600 milions d'euros en deute a 5, 7 i 11 anys. El tram de 5 anys va reflectir tensió quan es va pagar a un tipus del 0,530%, davant el 0,213% de la subhasta prèvia. En aquella jornada, el Sabadell va pujar el 6,16% i CaixaBank, el 4,93%.

I va arribar. amb divendres, el tancament d'una setmana històrica, després que el consell de CaixaBank decidís el trasllat de la seu social a València, seguint la mateixa trajectòria que el Sabadell, que se'n va a Alacant. En tots dos casos, van referir-se a la necessitat de protegir els interessos dels seus clients i cap de les dues entitats no va anunciar que pretengui traslladar el seu personal o les seves operacions. Gas Natural, per la seva banda, va indicar que trasllada la seu provisionalment a Madrid. Altres empreses cotitzades més petites, com Oryzon, Dogi i Service Point, ja s'havien apuntat a apropar-se a la porta de sortida en dies anteriors.

A la conclusió de la jornada, l'Ibex perdia en el dia el 0,29%, menys que l'Eurostoxx (-0,34%), amb la qual cosa les pèrdues sofertes a la setmana van quedar en l'1,89%. Un resultat dur, però no pas greu, que amaga un sentiment de mercat que el que hem vist aquests dies són les primeres etapes d'un enfrontament polític entre Madrid i Barcelona, que exigeix extreure concessions d'aquest procés. Per això, malgrat l'abaratiment de les accions, els experts desaconsellaven la pràctica, molt estesa avui dia, de comprar amb les caigudes.