La recuperació sincronitzada del creixement econòmic mundial que s'està produint fa pensar que continuarà el 2018, però l'entorn geopolític canviant inclina les mirades cap a l'Orient Mitjà. Si el primer semestre han de manar les reformes de Donald Trump, el segon trimestre serà la sortida a borsa d'Aramco el fet que probablement centrarà la màxima atenció dels mercats.

Segons Michael Spence, premi Nobel d'Economia, "el 2017 moltes economies van experimentar una acceleració del creixement acompanyada de fragmentació política, polarització i tensió, tant en el pla intern com en l'internacional. És improbable que l'evolució econòmica futura sigui immune a les forces polítiques i socials centrífugues, però fins ara, els mercats han aconseguit restar importància al desordre polític, i el risc de retrocessos substancials sembla relativament petit".

La reforma fiscal de la Casa Blanca orientada a impulsar les empreses americanes amb la rebaixa de l'impost de societats al 20% ha empès el creixement dels Estats Units fins al 4% el quart trimestre, segons previsions de la Reserva Federal de Nova York, perspectiva que ha anat acompanyada d'un ral·li sense precedents a Wall Street. A aquest impuls s'afegirà un pla d'infraestructures d'un bilió de dòlars, per tal que el lema "America First" es converteixi en una realitat davant la Xina.

La reforma fiscal de la Casa Blanca, amb la rebaixa de l'impost de societats al 20%, ha empès el creixement dels EUA fins al 4% el quart trimestre

No preocupa pas que la Reserva Federal pugui pujar dues o tres vegades els tipus d'interès el 2018 atesa la forta tracció de l'economia. A Europa, Mario Draghi, malgrat la millora, continua apostant per la prudència per reblar i assegurar un creixement a llarg termini. D'aquesta manera, el BCE mantindrà la política monetària ultralaxa reduint les seves compres mensuals a 30.000 milions de dòlars fins al setembre, un preludi abans de posar fi al règim de tipus d'interès negatius. L'evolució de la inflació, ara per sota de l'objectiu del 2%, influirà en el calendari de la presa de decisions que avui són objecte de discussions.

En tot cas, el clima a una riba i a l'altra de l'Atlàntic és proinversió. Hi ha indicis creixents que el procés ha començat amb el suport dels bons resultats empresarials.

Alguns economistes han assenyalat que els EUA corren el perill de sobreescalfar-se, atès el llarg cicle d'expansió que viuen i que, en cas que continuï el 2018, serà el segon més llarg de la història.

L'altre gran eix d'interès de l'any girarà sobre la sortida a borsa d'Aramco, el gegant del petroli saudita

Davant d'aquest temor, una altra opinió —ara prevalent— afirma que els homes de negocis s'han mostrat els últims anys remisos a l'hora de fer apostes a llarg termini, perquè les economies estaven impulsades pels bancs centrals. Ara s'ha confirmat la recuperació, que, a més, camina tota sola. I amb la inversió, afegeixen, millorarà la productivitat i, per tant, els salaris, cosa que propiciarà un model social més inclusiu.

L'altre gran eix d'interès de l'any girarà sobre la sortida a borsa d'Aramco, el gegant del petroli saudita. El príncep hereu Mohamed Ben Salman, conegut com a MBS, vol crear una economia nova a partir del pla Visió 2030, per diversificar i ampliar els recursos del regne, que fins ara depenia fortament de l'or negre.

Segons les previsions, Aramco, la xifra de negocis del qual s'estima en 250.000 milions de dòlars, un terç del PIB saudita, podria cedir el 5% del capital el 2018. L'operació podria reportar fins a 100.000 milions de dòlars. La Borsa de Londres s'ha mostrat molt interessada a participar en la privatització parcial, si bé sembla que seran la Borsa de Riad i Wall Street les protagonistes de l'esdeveniment, atesa l'aliança entre MBS i Trump.

Tot indica que aquest megaesdeveniment borsari anirà acompanyat de novetats importants. Riad vol crear a la riba del mar Roig una ciutat-zona econòmica anomenada Neom, avaluada en mig bilió de dòlars, que en part haurà de ser finançada per inversors estrangers. A Neom hi haurà principalment estacions balneàries de luxe i alta tecnologia. Fa uns dies, el govern israelià va convidar MBS a visitar Jerusalem, on la Casa Blanca situarà la seva ambaixada. Nous eixos polítics i de negocis comencen a forjar-se en un Orient Mitjà que prova de superar el caos dels darrers anys.