Ha estat la foto de la setmana. La va fer en Sergi Alcàzar. Dilluns, a l'acte al Palau de Congressos de BCN on Mariano Rajoy va presentar el seu projecte d'infraestructures per a Catalunya:

A la imatge, la vicepresidenta del govern espanyol parla amb els directors de La Vanguardia, Màrius Carol i d'El Periódico, Enric Hernández, amb Xavier Vidal-Folch d'El País (al centre i de cara) i amb l'exdirector de La Vanguardia Joan Tàpia (d'esquena). Va ser publicar-la i la gent fer-se-la seva. I començar a compartir-la. I inflar-la. I convertir-la en el símbol del que la gent percep que és l'estat de les relacions entre premsa i poder. I això no va fer-ho cap mitjà, ni el que va penjar-la, que va quedar al marge del moviment espontani. No, no, va ser la gent. És la força d'això que anomenen "la xarxa". Si aquesta foto s'hagués publicat en un diari de paper, s'hauria vist, alguns l'haurien comentat, però no hauria passat d'aquí. En canvi, a la premsa digital, la foto ha agafat una dimensió que ningú podia preveure i ha generat memes de tota mena. En destaco dos que han circulat molt. 

 

I parlant de circular. No s'imagina vostè com ha circulat entre periodistes aquesta peça publicada dijous per La Vanguardia:

Carrero Blanco i la llibertat d'expressió

La Cassandra Vera va publicar fa 4 anys a Twitter unes piulades sobre Carrero Blanco i el seu assassinat per part d'ETA amb una càrrega d'explosius que va esclatar al pas del cotxe on viatjava. El cotxe va volar, literalment, i això ha servit a molta gent per fer acudits sobre el tema. La Cassandra ara ha estat condemnada a un any de presó per haver publicat coses com aquestes: 

Aquest ha estat un dels grans debats de la setmana i poca cosa queda ja per afegir. Però sí que voldria introduir el tema humà, al qual em referiré més endavant i distingir-lo del politico-mediàtic. A veure, fan gràcia els acudits? No. Calien? 40 anys després no tenien cap sentit. Se'ls podria haver estalviat? Sí. Ofenen? Igual que poden ofendre els centenars d'acudits fets i publicats per molta altra gent sobre Carrero Blanco al llarg dels anys i que no han tingut cap conseqüència. I, sobretot i fonamental, quan la néta de Carrero Blanco fa unes declaracions dient que no estava ofesa, què fa la part polititzada de la justícia ofenent-se? És proporcionada la pena? Crec que no. I en tot cas, si del que es tracta és de publicar sentències exemplaritzants per acabar amb els insults, els menyspreus i el soroll a Twitter, hi ha molt de material per poder començar a condemnar. I molts usuaris n'han recuperat prou per poder oferir exemples variats: 

Si Cassandra ofèn, això també. I a víctimes del terrorisme. Però resulta que això queda impune i la Cassandra no. En desconec els motius pels quals existeix aquesta realitat, però a ulls d'un espectador imparcial és evident que aquí no hi ha el mateix tracte quan l'ofensa la fa segons qui. I aquest "segons qui" és el que ara s'anomenen "els identitaris", la ultradreta de tota la vida. I els fets ho demostren.

Anem ara al personatge Cassandra. A part de les piulades sobre Carrero, per la xarxa també han circulat altres obres seves de fa 5 anys i que els usuaris han recuperat repassant la seva TL. En aquell moment aquestes barbaritats no van tenir cap ressò. Ningú se les va mirar. Per tant, no van ofendre. Ara, tretes d'aquell context, unes coses escrites quan la Cassandra tenia 14 o 15 anys i buscava la seva identitat i el seu lloc a la vida, s'han convertit en armes llancívoles contra ella:

Quantes coses no haurem escrit vostè i jo quan érem adolescents (i no tan adolescents) i, sort n'hi ha, que aquell full de paper on les vam escriure ja no existeix. Si les haguéssim escrit a Twitter o a Facebook i ara les publiqués algú, ¿a quants metres sota terra creu que ens hauríem d'amagar?

Però tampoc cal anar tan lluny. També els usuaris han recuperat una piulada actual de la Cassandra i la seva corresponent gran contradicció amb una de publicada l'any passat:

Tenim dret a ser contradictoris? I a escriure coses amb 15 anys de les quals ens en penedirem tota la vida? I això ens ha de condemnar a un any de presó? O a perdre la feina quan qui ens vol contractar fa una recerca en els nostres perfils i veu que un dia vam disfressar-nos de caputxeta i algú ens va fer una foto a les sis del matí en un estat poc presentable?  

No conec la Cassandra, però tinc la impressió que som davant del cas d'una noia buscant el seu espai al món i intentant cridar l'atenció. Quan tenia 15 anys sense èxit i ara sortint a tots els mitjans, inclosos els programes de televisió de matí. Desitjo que, com a persona, no l'acabin trencant i, sobretot, no s'acabi trencant ella pensant que ara sí que ha trobat el seu lloc i que és la televisió.

Masclisme de baixa estofa

Poca cosa cal dir sobre aquesta portada. La foto i el text que l'acompanya ho diuen tot: "El Brèxit no importa, qui guanyarà el concurs de cames?". Si algú ha considerat que la notícia era aquesta, vol dir que aquest algú té un problema mental. I greu. Ara bé, no menor que qui hagi comprat el diari. Perquè, un cop més, sí, la culpa és del mitjà, però si tu fas merda i la gent te la compra, per què hauries de deixar de fer merda? 

Ah, i si algú té la temptació de dir: "Oh, és que la foto era la que era...", hi havia altres opcions:

Una escenificació sorprenent 

Una de les imatges de la setmana ha estat l'escenificació de l'acord de pressupostos entre el PP i Ciudadanos. El ministre Luis de Guindos i el responsable econòmic dels taronges van decidir "segellar" l'acord davant de la premsa anant a prendre un cafè al bar Manolo. Aquest mític local està situat davant de la porta posterior del Congrés dels Diputats (que és per la que hi entra la majoria de gent) i allà és on es couen moltes de les coses que passen després a dins de l'hemicicle i és el lloc on anar per saber què està passant:

Per què van fer-ho precisament allà? Ha d'haver-hi alguna explicació, però la desconec.

Susana Díaz, la candidata de la dreta?

La premsa de paper espanyola de "dretes" ja ha pres partit: Susana és la seva candidata. I ella encantada. A l'antic règim, qualsevol mà amiga és benvinguda perquè res no canviï...

Memorable

La vida del concursant de reality és molt dura. Això de passar-te les 24 hores del dia demostrant tothom que ets un cretí, és esgotador. Però hi ha una cosa pitjor encara: passar-te 24 hores al dia demostrant tothom que ets un cretí i... que no et vegi ningú!!! Un cop duríssim per a l'ego:

Dit això, que passi una bona setmana mediàtica!