És la llei! Ah, la llei! Quantes il·legalitats s'han comés en el teu nom. “Compleix la llei, maleït!”, ens repeteixen. Ells. A nosaltres. Però, els senyors i senyores llei, què? Qui és, representa i fa complir la Llei, ha de complir-la? Encara que sigui només per donar exemple. Bé, i ja que hi som, també pel que seria complir la llei mateixa, oi? I si qui és la Llei prostitueix la llei, tenim el deure d'incomplir-la i, seguidament denunciar els prevaricadors (i prevaricadores)? Perquè si això fos així, a servidor de vostè se li acudeixen ara mateix uns quants noms. Però esclar, no els puc escriure perquè jo no sóc la Llei i ells sí. I a mi ells podrien castigar-me aplicant-me la seva llei i jo a ells l'únic que els podria aplicar, com a molt, és un descompte si em compressin les mascaretes que fabricaria a la presó.

És aquella manera de funcionar segons la qual l'àrbitre d'un partit de futbol puja tranquil·lament a rematar els córners que pica un dels dos equips i resulta que el Comitè de Competició que vetlla per la puresa del campionat no només l'anima a fer-ho sinó que el premia perquè tot forma part d'un immens sistema corrupte (compte, estic parlant d'un hipotètic cas d'un presumpte àrbitre hipotètic que rematés els córners durant un presumpte i hipotètic partit de futbol).  

I ja no és només que hi hagi lleis injustes, que n'hi ha. És com apliquen les justes. En podríem dir proporcionalitat. I, en general, seria allò que en diuen La Justícia, que una de les gràcies és que ha de ser justa. Jo no sóc epidemiòleg i tampoc sóc jurista, però crec que encara sóc capaç de distingir que no mereix el mateix càstig algú que roba una barra de pa per poder menjar que qui roba 6 mil milions d'euros esterlins de milers de petits estalviadors. Sí, tots dos roben, però estem d'acord que no és comparable.

La llei. Quina llei? La que li van aplicar en el seu moment al raper Valtònyc, per exemple? Sí, va fer unes lletres molt millorables farcides de barbaritats diverses. Però, ¿és proporcional i just condemnar-lo a tres anys i mig de presó per “enaltiment del terrorisme, calúmnies i injúries greus a la Corona i amenaces no condicionals”? Sí? De veritat?

O és la llei que ara li han aplicat al president Torra? De veritat que el fotran fora del seu càrrec per la pancarteta? “Oh, és que ha desobeït”, diuen. Sí, sí, però per desobeir la Junta Electoral amb una pancarta (digui'n robar una barra de pa) te'n vas cap a casa? “No, és que a més s'ha refermat en la cosa dient que ho tornaria a fer”, afegeixen. Home (i dona), aquí es jutja el fet o el que dius després quan veus quin serà el teu futur i que facis el que facis i diguis el que diguis lleparàs com un conill? Sap allò del convent i el temps que t'hi queda?

Total, que l'àrbitre remata els córners en planxa i si el porter rival atura la pilota usant les mans, és a ell a qui expulsen. Per desobeir. Concretament desobeir les ganes que tenia l'àrbitre de fer un gol i ser el gran protagonista de la festa. I perquè els porters rivals molesten molt amb aquesta puta mania seva d'aturar els xuts de la Llei.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat