Doncs sí, fa un dia i mig que servidor de vostè està intentant descobrir si el pacte per reformar la llei que ha de regular l'ensenyament del català a les escoles implica que la nostra llengua ha mort o està millor que mai, si som un país ple de traïdors i botiflers o del que està ple és de revolucionaris de sofà o si la immersió ha mort o s'ha salvat. Bé, o tot a la vegada o no ha passat res de tot això. Si li sembla intentem aclarir-nos com si això fos una pel·lícula “de pitus i serenus” d'aquelles on el detectiu amb gavardina reuneix a tots els sospitosos i va llançant preguntes fins trobar l'assassí. I potser no el troba.

L'independentisme de base està molt emprenyat amb els polítics? Molt. ¿Una part de l'emprenyada és la ràbia d'haver vist que l'Estat ens va passar per sobre jugant molt brut sense importar-li llançar al fang la seva justícia, els seus cossos de seguretat i les seves institucions, començant per la monarquia i que no ha passat res? Sí. ¿Una altra part és perquè aquests indepes creuen que ho teníem a tocar i els polítics es van fer enrere? Sí. I una tercera part de l'emprenyada és perquè pensen que a canvi dels indults s'han deixat entabanar? També. ¿I hi ha un independentisme frustrat entre el que voldria que fos i el que no és perquè, a més, sap que no serà? Sí. En el subconscient hi ha el desencís d'haver d'admetre una altra derrota? Segurament. Costa d'admetre que qui decideixi què i com s'ensenya a les nostres escoles sigui un tribunal? Sí, però nosaltres estem jugant la partida amb les seves regles i això de vegades ho perdem de vista a l'hora de plantejar les tàctiques.

Està sortint molta mala llet acumulada? Tota. I alguns ho aprofiten per fer estratègia partidista? No, alguns no, tots. I totes. I totis. ¿El problema és que ho estan fent -també- amb un tema massa sensible com la llengua? Ho és. Això és una bona idea? No, però els dies de fúria no es trien. Com tampoc es tria la guspira que els encén. I si no que ho preguntin al conseller Gonzàlez-Cambray. ¿Som on som per culpa de la política de terra morta de Ciutadans en aquesta qüestió? Per suposat. I també de grups que ningú sap qui finança però que tots ho sospitem. S'ha intentat dividir la societat catalana usant la llengua? Sí. Per tant la divisió actual afavoreix als separadors? Totalment.

La culpa del que ha passat les últimes hores és de twitter? Twitter ha estat el camp de batalla, efectivament. Però els governs no han de prendre decisions mirant twitter. Bàsicament perquè representa una part molt sorollosa de la societat, però no a la majoria. ¿Ha estat un error presentar una nova llei com aquesta amb una foto de quatre diputats “poc mediàtics” i pari vostè de comptar? Sí. Això ha donat a entendre que tot es feia sota mà? Sí. S'hauria d'haver explicat el pacte? Naturalment! ¿S'hauria d'haver al menys presentat davant de les diferents entitats i grups relacionats amb la qüestió? Sí. El pacte ha aparegut sense avisar perquè només hi havia temps fins dilluns? També. Dit això, seguim.

¿Hauríem de parar l'orella a veure què diuen els que en saben i fer menys cas del primer titular que algú ha vist de reüll i que comencen a comentar els que primer disparen i després pregunten? No sóc ningú per donar consells però seria prudent, sí. ¿Irene Rigau, qui fou consellera d'ensenyament, és una autoritat en aquest tema i, sobretot, en la immersió? Sí. Ella ha dit que la proposta presentada ahir manté la immersió? Sí. I aquí té la resta de coses que ha dit. Una part de la discussió és que alguns diuen que el castellà passa ara a ser també llengua vehicular? Sí. Ho era ja abans d'aquest pacte? Si. Agradi o no, però és així. ¿Ho és des del 2010, quan la famosa sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut? Sí. Des de fa 22 anys hem anat trampejant, potser autoenganyant-nos, que és una cosa amb la qual els catalans hi tenim la mà trencada? Sí. Amb aquest pacte s'ha volgut trobar una manera d'esquivar les diverses sentències judicials i fer-ho amb el màxim de consens? Entenc que ha estat així. Potser el debat hauria de ser si desobeïm o no la llei del 25% i la sentència de l'Estatut, que “con ella empezó todo”? Potser, però ningú ho ha plantejat obertament.

Aquest pacte intenta eliminar les quotes? Crec que aquesta és la idea. Si vol entrem en si aquesta ha de ser la resposta. En aquest cas tornem a la casella de la desobediència i a la de l’autoengany. ¿Fins ara la immersió era aplicada tenint en compte la realitat sociolingüística de cada centre? Sí. Això continua igual? Sí. Cal discutir si això ha de ser així o no? Discutim-ho, però aquesta és la realitat. I parlant de realitats, ¿això que en diuen “Els Projectes Lingüístics de Centre” són reals o cada professor de cada assignatura de cada centre fa el que pot? Voto per l'opció B.

En definitiva, i ara què? On som? Com estem? Doncs si faig cas als que hi entenen, si fa o no fa som on érem... a l'espera del que tornin a dir els tribunals, perquè aquest pacte acabarà -també- als tribunals. I si fem cas a twitter, el català ha mort. I mentre, a Madrit (concepte) què diuen, com per tenir una referència? Titular de El Mundo: “PSC y Podemos pactan con los separatistas una modificación legal para seguir arrinconando al castellano en la escuela”. Text: “El PSC y los comunes han alcanzado un pacto con ERC y Junts, los partidos independentistas que componen el Govern, para intentar salvar la inmersión y sortear la aplicación de la sentencia que obliga a impartir un 25% de clases en castellano en todas las escuelas de Cataluña a partir del próximo lunes. El acuerdo pasa por modificar la ley de política lingüística catalana para aceptar explícitamente por primera vez la presencia del castellano en la escuelas, a petición del PSC, pero evitando fijar un porcentaje mínimo de uso, como exige la Justicia”.

I ara amb tot això, ja pot marcar la casella que cregui convenient. I no pateixi que en seguirem parlant.