La gent de La Soll de Tàrrega, bonica localitat situada allà a prop de Cervera, han organitzat aquest migdia de dissabte un debat-xerrada sobre els límits de l'humor. I hi han convidat Dolors Boatella, Esther Gimeno, lo Postureig de Lleida i a un servidor de vostè. La trobada ha estat molt interessant, els altres tres ponents han brillat a gran alçada, el públic han demostrat ser bellíssimes persones i bla, bla, bla, però anem a la qüestió. I la qüestió és que l'acte m'ha donat l'oportunitat de respondre'm en veu alta dues preguntes:

Primera pregunta: Fa quatre anys (per posar una data qualsevol) hauria dit el mateix que he dit avui sobre els límits de l'humor i sobre la llibertat d'expressió? Resposta: No. Fa quatre anys no vivíem en la situació d'emergència climàtica dels drets civils que patim ara. O millor dir, no tant, perquè llavors la cosa ja apuntava maneres. A l'Espanya de mitjans del mes d'octubre del 2019 qualsevol persona que faci humor, escrigui un article, publiqui una piulada, canti una cançó, opini, es manifesti o ............ (posi en aquest espai les situacions que consideri que hi falten), pot ser empresonat. No acusat, no detingut. No, no, empresonat. Directament. Qualsevol de nosaltres pot acabar en una presó aïllat i sense assistència legal acusat de terrorisme, d'un delicte d'odi o d'haver matat Chanquete, que això tant se li'n fot.

Li podria posar desenes d'exemples que han succeït i fins i tot els que ha protagonitzat servidor de vostè, però em quedo amb l'anomenat “cas dels titellaires”. Va succeir el febrer de l'any 2016 a Madrid. Dues persones que feien un espectacle de putxinel·lis (dins de les festes del Carnaval) van acabar passant cinc dies a la presó per ordre del jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno acusats, d'entre altres delictes, d'enaltiment del terrorisme. Per què? Perquè al final de l'espectacle, un dels ninots mostrava un cartell on s'hi podia llegir el joc de paraules “Gora Alka-ETA”.  

Doncs bé, quatre mesos després d'enviar-los aquests CINC dies a la presó (per cert, el fiscal del cas i que va fer l'informe demanant engarjolar-los era Javier Zaragoza), el jutge va arxivar el cas pel delicte d'enaltiment del terrorisme però els va mantenir el d'atemptar contra els drets fonamentals i les llibertats públiques, que llavors va passar als jutjats d'instrucció de Madrid, on també va ser arxivat el gener del 2017. Total, cinc dies a la presó i un any amb la incertesa de saber si els condemnarien o no. Per un joc de paraules. I dolent.

Segona pregunta: Servidor de vostè s'autocensura? Molt. Bàsicament per dos motius: 1/ Ara mateix, entre les meves previsions no hi ha la d'anar a la presó i sí, en canvi, la d'intentar no anar-hi, tot i que això últim a l'Espanya actual no depèn de mi i 2/ No soc cap heroi. Soc un humil ajuntalletres que va conèixer el dibuixant Georges Wolinski poc abans de ser assassinat a la redacció de la revista Charlie Hebdo. Era l'època en la que servidor de vostè col·laborava a la revista El Jueves i el ministeri de l'Interior va considerar “versemblants” les amenaces de mort que rebíem de grups jihadistes. I va ser anys després d'haver de marxar uns dies de casa per recomanació de la policia, i com a mesura de prudència davant les simpàtiques i repetides amenaces de mort rebudes de l'ultradreta a través de diverses vies.

Per tant, és fàcil concloure que els límits de l'humor han tingut dies molt millors que els actuals. Ei, però molt de moooolt. I que la llibertat d'expressió fa molt mala cara. I no, no és un vulgar refredat.