Just quan ha fet tres anys (TRES) que Jordi Cuixart i Jordi Sánchez són a la presó s'ha fet pública una enquesta sobre la imatge de la justícia espanyola arran del judici celebrat al Tribunal Suprem contra ells, contra la presidenta del Parlament i contra la majoria del Govern de la Generalitat. El 68% dels enquestats consideren que allò va reforçar la imatge de la justícia a l'estat i un 59% creuen que la va reforçar a Europa. Què, se l'esperava aquest resultat? Imaginava que la percepció fos aquesta? Mentre s'ho pensa li explico dues petites trampes que hi ha en el text redactat fins aquest moment. L'una és meva i l'altra, crec, és de la pròpia enquesta.

La meva trampeta és que no li he dit que és de l'empresa Metroscopia per encàrrec del Consejo General del Poder Judicial realitzada entre mil jutges triats a l'atzar, que són un 20% del total de magistrats en actiu. O sigui, i ara li faig una altra trampeta, el 32% dels jutges enquestats creuen que el judici no va reforçar a Espanya la imatge de la seva justícia i el 41% creu que no la va reforçar a Europa. Perquè els resultats de les enquestes tenen el dret i el revés. Però anem ara a la pregunta que motiva aquestes xifres i que és: el JUDICI va reforçar la imatge? Insisteixo, es va preguntar sobre el judici.

Fixi's que no van demanar sobre com es va arribar a allò. No se'ls va preguntar l'opinió sobre la veracitat o no dels informes elaborats per determinats membres de les forces de seguretat i que van permetre elaborar la teoria conspirativa que va desembocar en la sentència. Tampoc se'ls va demanar si creien que alguns dels declarants van mentir, ni si s'havien d'haver passat les imatges que podien servir per demostrar les mentides dels declarants al mateix moment en que les expressaven, ni si trobaven adequat que en un judici d'aquestes característiques exercís l'acusació particular un partit d'ultradreta. No, la pregunta va ser sobre el judici. I set de cada 10 van considerar que sí, que havia millorat la imatge que els espanyols tenen de la institució. I és lògic.

El judici va demostrar poder, Estat, pompa, ostentació, unes institucions aparentment solvents manifestant maneres educades amb uns sediciosos-colpistes-rebels i als acusats se'ls va permetre tenir advocats, als descansos del migdia els donaven dinar (de càtering, però era menjar) i no els van fer la vaca ni res. Fins i tot hi ha gent convençuda que la sentència no estava escrita abans de començar el judici. Per tant, per dues terceres parts de la judicatura enquestada, l'acte en sí va ser impol·lut. I així queda reflectit als titulars, que és del que es tractava quan el CGPJ va encarregar la mostra.

Perquè les enquestes són com la plastilina, pots donar-li la forma que vulguis. És allò que en diuen “la cuina”. Això sí, has de vigilar no passar-te amb la sal, ni posar-hi ingredients podrits i, sobretot, es tracta de no cremar el resultat. És el que li ha passat també aquesta setmana a OKDiario, un mitjà extremadament solvent que tot el que publica no només està absolutament contrastat sinó que sempre és cert. Va fer pública una enquesta sobre la intenció de vot a la Comunidad de Madrid i resulta que si sumes els percentatges, et dóna un 104,9%.

OK Diario EnquestaÉs tan gran el fervor dels madrilenys per la seva presidenta i pel moment polític que un cop has sumat el resultat del 100% dels vots, encara has d'afegir-li un 4,9% més. Coses de la credibilitat de les enquestes, també coneguda com la paràbola del iogurt. Si jo tinc una fàbrica de iogurts, encarrego una enquesta sobre l'acceptació del meu producte i el resultat és que els meus iogurts són una puta merda immenjable, vostè creu que jo aniré pel món explicant aquest resultat? No, oi? Doncs això...