Segons recomptes oficials, ETA va assassinar 817 persones, 55 de les quals a Catalunya. I això, sense cap mena de dubte és el pitjor i el més terrible dels seus 58 anys d'història. Però ETA va ser negativa en molts altres àmbits, mooolt per sota del ja citat, un dels quals és que va servir com a coartada argumental per justificar un cert centralisme totalitari i una idea política en contra de “les nacionalitats” que consagren la Constitució. I la prova és que sense ETA, els hereus d'aquell pensament han de recórrer al que ja no existeix per sostenir idees amb un plantejament caducat i passat de moda. Perquè creuen que així remouen els més baixos instints dels destinataris del missatge.

ETA, ETA, ETA i ETA. Tot era ETA. I quan ja no hi ha ETA, tot continua sent ETA. I diuen que l'horror de quan ETA existia és comparable a la situació actual, quan ETA ja no hi és. I no només això, sinó que sense ETA tot és pitjor.

Ho ha tornat a excretar aquest diumenge la portaveu del PP al Congrés i altaveu de l’aznarisme, Cayetana Álvarez de Toledo: “Quan ETA matava era un moment terrible des del punt de vista humà. Era un desafiament brutal. Però el moment polític actual és més difícil. Insisteixo, el moment polític, però ho és precisament per això. Perquè abans estàvem junts PP i PSOE al mateix bloc. Però n'han sortit i això ens debilita”. Maderedéusenyor, quina falta de respecte pels 817 morts i per les seves famílies. I per la resta de morts causats per l'existència d’ETA i per les seves famílies.

La senyora Álvarez de Toledo està dient que "miri, allò era un desafiament, sí, però com que cal anar dient coses contra el pacte PSOE-Unidas Podemos amb l'abstenció d'Esquerra i el PNB i ja no sé que dir, trec el sant Cristo gros d’ETA que no falla mai i acuso el PSOE d'haver marxat del recte camí. El que jo dic que és el recte camí, naturalment". O sigui, segons ella és pitjor políticament que el PSOE no segueixi el PP en la seva deriva d’acostament a un partit d'ultradreta com VOX que quan ETA assassinava. Perquè llavors mataven, a veure sí, una miqueta, però els dos partits estàvem units en no-se-sap-ben-bé-què.

Però és que això tampoc no és cert. PSOE i PP han estat i estan units com una pinya al mateix bloc de sempre en la manera com l'Estat va afrontar l’1-O. Han estat completament d'acord en l'aplicació del 155, en com ha actuat la Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat, el Suprem, l'Audiència Nacional i el TC, en l'estratègia de les forces de seguretat, en les actuacions dels serveis d'intel·ligència o en les intervencions del Tribunal de Cuentas.

Cayetana Álvarez de ETA (tot és ETA, ETA, ETA i ETA) falta a la veritat més evident i ho fa només per anar donant combustible a les portades de l'endemà. Simplement això. No hi ha més recorregut. És una frívola insubstancial que es pensa que fent cara de transcendència diu coses importants, quan les seves paraules són com si el dia de Nadal en comptes d'una escudella amb carn d'olla et treuen un brou de malalt fet amb una carcassa de pollastre que els ha sobrat als del KFC i una branca d'api treta del contenidor d'orgànica.

Que, miri, si només fos això tampoc no passaria res, oi?, perquè la política de finals del primer quart del segle XXI ho aguanta tot, però és que estem parlant de 817 morts. VUIT-CENTS DISSET. I en aquest cas, frivolitats, les justes. Per molta superioritat moral i intel·lectual que et creguis que passeges.