He seguit amb molt d'interès la polèmica generada per les crítiques d’Albano Dante Fachín a La Marató de TV3 i la seva negativa a col·laborar-hi. Quan tothom està d'acord en una cosa, és saníssim que algú la qüestioni i això és el que va fer ahir diumenge el líder de Podem a Catalunya i diputat de CSQP al Parlament.

Perquè el debat sempre és útil, encara que només sigui per fer anar la neurona, fem-lo. Però primer llegim què és el que va escriure l'Albano al seu blog.

Per tant, l'argument de l’Albano és que els recursos per investigar no han d'obtenir-se amb una col·lecta patrocinada per empreses que no paguen impostos sinó amb inversió de l'Administració. Però com que l'Administració no té diners perquè empreses com les que patrocinen La Marató de TV3 no paguen els impostos que els toquen, la cadena pública acaba rentant la cara d'aquestes empreses, amb la complicitat del Govern.

Sí, ja sabem que les grans empreses són molt dolentes, però tinc la sensació que unes ho són més que les altres. Per què sempre es carrega contra La Caixa i, per exemple, mai va carregar-se contra Caixa Catalunya? Per què Telefònica és dolenta i Google o Apple no? Per què Mercadona encén les alarmes de la crítica social i El Corte Inglés o Inditex no?

Si La Caixa es renta la cara amb La Marató, ¿pot ser que també se la renti donant crèdits a partits com Iniciativa per Catalunya, soci del partit del senyor Dante? Si rebutgem La Marató perquè hi ha La Caixa, també hauríem de rebutjar IC perquè té crèdits amb aquesta entitat per valor d'11 milions i mig d'euros, no? I si Podem té un pacte amb IC al Parlament i a l'Ajuntament de BCN (per exemple), Podem està rentant la cara d'una empresa que treballa en paradisos fiscals i no paga impostos. I Podem també és corresponsable que La Caixa faci negoci, perquè La Caixa farà negoci quan IC torni el capital amb els interessos corresponents, oi?

I si estem en contra de la Marató perquè darrere hi ha La Caixa, algú també podria estar en contra de la revista Cafè amb Llet, editada per Albano Dante Fachín, i on també hi havia publicitat de La Caixa, tal com explica ell mateix en aquest enllaç, fet quan li van retirar.

Naturalment, se'm pot argumentar que l’Albano no va tenir més remei que entrar en la roda capitalista dels dolents per poder fer la feina de denúncia que va fer i que, per tant, els diners de La Caixa van ser usats per una bona causa. I que IC usa els diners per fer el bé, ajudant les classes populars Bé, llavors l'argument també val per a La Marató, no? Perquè col·laboren en un projecte que salva vides i millora les condicions de molts malalts, però també fan un bé social comú.

Milers de persones, a través de tota mena d'associacions, agrupacions, casals, entitats, ateneus i centres diversos, organitzen activitats que reforcen llaços entre persones, estableixen relacions humanes, fan societat i cohesionen pobles i ciutats. I això és molt bo per a un país. I molt positiu.

La Caixa i Telefònica són dolentes, sí, i els rentem la cara, també, però la grandesa de la mobilització les obliga a participar en la creació d'una cosa tan d'esquerres i citada tan sovint als mítings dels comuns com és la fraternitat.

I aquests milers de persones, fraternalment, també aprofiten per compartir aquestes activitats amb els seus fills (i filles). I això serveix perquè aprenguin valors com la solidaritat, el bé comú, la generositat i que no tot cal fer-ho a canvi de coses materials.

I aquests milers de persones també aprenen, per exemple, els símptomes d'un ictus. I potser algun dia, aquests coneixements els serviran per salvar la vida d'una persona.

Total, que sí, que potser entre tots estem rentant la cara d'algunes empreses que tenen molt mala premsa entre segons qui, però també estem fent una societat més generosa, més solidària, amb una valors més fraternals i més sana.

I, sobretot, perquè com va escriure Albert Sánchez Piñol: La caritat és vertical i la solidaritat és horitzontal. La caritat nega el conflicte i la solidaritat l'impulsa. Milions de persones han sacrificat la vida per la idea solidària, la caritat no té màrtirs. La caritat és de dretes i la solidaritat és d'esquerres.

I si els estats no arriben segons a on perquè les grans empreses defrauden i hem d'eliminar La Marató de TV3, eliminem també totes les ONG, incloses les que l’Albano ha donat suport públicament. O unes sí i altres no? No, veritat?

Ah, per cert, sóc dels que no creu que les seves actuals crítiques a La Caixa siguin perquè li van retirar la publicitat a la seva revista.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat