Del capitalisme d'estat a la socialdemocràcia d'estat. Aquest seria el resum de les "dues sessions" celebrades aquest dijous i divendres a Pequín, que han buscat definir les grans línies polítiques econòmiques per a aquest any, el quinquenni que ve i fins el 2035.

El primer ministre, Li Keqiang, va afirmar que el primer objectiu és millorar la vida de les persones, indicant que la taxa d'atur urbà s'ha de moure entorn del 5,5 %, amb un objectiu d'augment de preus del 3 % per a aquest any. El creixement econòmic se situarà a l'actual exercici per sobre del 6 %.

La desigualtat continua tenint un gran pes a la segona potència mundial. La Xina té actualment 710 milions de persones que guanyen menys de 2.000 iuans (309 dòlars) mensuals i 310 milions que han de sobreviure amb la meitat. "La desigualtat ha empitjorat", segons Li Shi, expert en matèria de salaris a la Universitat d'Hangzhou.

El president, Xi Jinping, ha reclamat un enfocament més important en "la propietat comuna" per reduir l'enorme bretxa després d'eliminar la pobresa absoluta el desembre. Per a Xi, "la prosperitat comuna no és només un problema econòmic, també és un problema polític important que està relacionat amb la base del govern del Partit". El PC xinès celebra al juliol el seu centenari.

Independentment de la justícia social, la disparitat de la riquesa està restringint el consum, just quan Pequín està aplicant la seva estratègia de "circulació dual", que apunta a fer que l'economia sigui més resistent als xocs externs a través d'impulsar la demanda interna.

Pot semblar paradoxal, però mentre el món estava sumit en una depressió econòmica, la Xina va superar l'any passat els Estats Units en convertir-se en el primer país amb 1.058 multimilionaris, denominats en dòlars, en comparació amb els 696 dels Estats Units, segons l'última llista especialitzada Hurun Global Rich List 2021.

Alhora, el principal regulador bancari de la Xina va dir que està "molt preocupat" pels riscos que sorgeixen de les bombolles als mercats financers mundials i la seva repercussió sobre el sector immobiliari de la nació. Quinze dels 5.138 delegats assistents a les "dues sessions" eren promotors immobiliaris, propietaris o presidents executius d'empreses immobiliàries amb 2,44 bilions de iuans (377.000 milions de dòlars) de préstecs a curt i llarg termini entre ells, més que el deute que va posar de genolls l'economia grega el 2008. Segons Phillip Zhong, analista sènior de renda variable de Morningstar, els representants del sector "necessiten mostrar com reduiran el deute i que no porten el risc sistèmic a l'economia del país", que és la preocupació més gran de Pequín en aquest moment.

El president Xi Jinping ha demanat al món que abandoni el "prejudici ideològic" i eviti "la mentalitat antiquada de la Guerra Freda"

La tecnologia és el mantra per superar els problemes interns d'un país que s'ha d'estrènyer el cinturó, segons el ministre de Finances, Liu Kun, amb un deute total de 7,2 bilions de dòlars a finals de l'any passat, sense incloure deutes ocults.

El nou pla quinquennal, el catorzè de la Xina, preveu recerca científica finançada per l'Estat. MacroPolo, un grup d'experts del Paulson Institute als EUA, estima que el projectat sector tecnològic de la Xina podria assolir un nivell "semblant al de Silicon Valley, en dinamisme, innovació i competitivitat el 2025". No obstant això, MacroPolo va qualificar Pequín com "una superpotència tecnològica fràgil", ja que continua sent vulnerable a les interrupcions de la seva cadena de subministrament de xips informàtics avançats." No obstant això, les noves infraestructures xineses en àrees que inclouen 5G , intel·ligència artificial i l'Internet de les coses segueixen endavant.

El president Xi Jinping ha demanat al món que abandoni el "prejudici ideològic" i eviti "la mentalitat antiquada de la Guerra Freda, en assenyalar que la Xina continuarà el seu propi camí independentment de les crítiques occidentals relacionades amb els treballs forçats, Taiwan o Hong Kong. Per al cap del Partit Comunista, "la Xina no té advocats defensors en temes internacionals". Ara Pequín està provant de normalitzar les seves relacions amb els Estats Units, però l'Administració Biden ha assenyalat que adoptarà una línia dura davant de Pequín mentre el secretari d'estat americà, Antony Blinken, ha dit que estava d'acord amb les afirmacions segons les quals s'estava cometent genocidi a Xinjiang".

Des de Pequín, les coses es veuen d'una altra manera en vista de les dificultats econòmiques d'Occident i afirmen que "el temps i l'impuls estan de part nostra". Ja es veurà.