La massacre de París passa la seva primera factura en les eleccions regionals: el Front Nacional de Marine Le Pen és el guanyador de la primera volta (diumenge que ve serà la segona i definitiva) de les eleccions regionals celebrades aquest diumenge. La por d'una societat traumatitzada pels greus atemptats del passat 13 de novembre, duts a terme per l'Estat Islàmic i que es van saldar amb 140 morts i més de 400 ferits, ha catapultat la ultradreta a la primera posició en uns resultats que, tot i esperats, suposen tot un cataclisme en la política francesa.

Els Republicans, de l'expresident Nicolas Sarkozy, actualment en l'oposició, es queden en una confortable però perillosa posició intermèdia; mentrestant, els socialistes, que han acaparat un poder inusual en totes les administracions del país veí durant els últims anys, retrocedeixen fins a una humiliant tercera posició. François Hollande i Manuel Valls no aconsegueixen salvar els mobles i la millora de la seva popularitat en les últimes setmanes com a conseqüència de la seva gestió dels atemptats gihadistes es revela com un miratge.

Malgrat l'increment de participació, per sobre del 50% i cinc punts més que el 2010, el partit de Sarkozy i el Partit Socialista han naufragat. A falta del recompte definitiu, de les 13 regions en què ha quedat dividit el mapa polític francès després que Manuel Valls tirés endavant en l'Assemblea Nacional una ambiciosa reforma que reduïa el nombre de regions de 22 a 13, en sis d'elles, el Front Nacional hauria estat la força més votada. Es tracta del Llenguadoc-Rosselló-Migdia-Pirineus, Nord-Pas de Calais-Picardia, Provença-Alps-Costa Blava, Centre-Val de Loira, Borgonya-Franc Comtat i Alsàcia-Lorena-Xampanya-Ardenes. No vol dir que en totes s'hi acabi imposant diumenge vinent la ultradreta en la segona volta. En temps pretèrits, quan això succeïa, sempre en menor escala, dreta i esquerra deixaven pas al candidat millor situat per impedir que l'FN pogués governar.

Sarkozy ja va avançar ahir que aquesta no seria la seva actitud en aquesta ocasió. Ni suport a la llista més votada, ni fusió de llistes. Ni-ni, com es coneix a França l'estratègia de l'expresident, concentrat únicament en les presidencials del 2017 i amb una estratègia clara: propiciar la desfeta més gran possible al PS i no enemistar-se del tot amb l'electorat de Marine Le Pen. Així confia le petit Napoléon tornar a l'Elisi.