De Manuel Azaña eren conegudes les seves diatribes contra una part de l'esquerra durant la República. Als seus diaris ho va descriure de la següent manera: "Política tavernària, incompetent, d'amiguisme, de cobdícia i botí, sense cap idea alta". Gairebé un segle després, la descripció tant serviria per a l'esquerra com per a la dreta actual. La competència dels renovats lideratges del nou mapa polític, tret de per al driblatge curt, està per provar. Es miri per on es miri costa trobar en les estratègies de tots ells raons de país, més enllà d'un reguitzell d'iniciatives aïllades que busquen la conquesta del titular o un grapat de vots que els permeti ascendir en el tauler electoral.

I tot això ve arran de la penúltima crisi a Podemos. Aquesta vegada a Madrid. No és un "Jaque Pastor", però sí una altra derivada de tot allò. El cas és que quan Pablo Iglesias tornava a trobar el seu espai, quan la formació gaudia de les mels de ser soci preferent de govern i quan pocs recordaven ja les ferides que va deixar Vistalegre II, van sis regidors de l'Ajuntament de Madrid encapçalats per l'errejonista Rita Maestre i munten un sidral en negar-se a complir el codi ètic i els estatuts de la formació que els obligaven a passar per unes de primàries per formar part de la plataforma ciutadana amb què Manuela Carmena es presentarà a la reelecció de l'Ajuntament de la capital.

Entre Manuela i Podemos, Rita Maestre i cinc edils més han decidit convertir-se en satèl·lits de l'alcaldessa sense afiliació política. Fins aquí tot bé si no fos perquè la direcció els ha suspès cautelarment de militància, una cosa òbvia atès el flagrant incompliment de les normes internes. Podemos es troba ara sense representació en el govern municipal, però és que a més de sortir debilitat d'aquesta partida haurà d'escollir si competir electoralment contra Carmena amb una llista encapçalada per l'ex-JEMAD Julio Rodríguez ―un escenari que està totalment descartat― o quedar-se amb una exigua representació en la candidatura que presenti l'actual alcaldessa.

"Política tavernària, incompetent, d'amiguisme, de cobdícia i botí, sense cap idea alta"

Dels onze representants que es van pactar amb ella per a la formació morada, s'han de descomptar ja els sis que han trencat amb la disciplina de partit i que passaran a ser independents. En el millor dels casos, Podemos tindrà cinc membres en aquesta candidatura, però si la negociació comença ara de zero, la conclusió és que rere la crisi hi ha subjacent ni més ni menys que la guerra oberta per a la successió de l'alcaldessa, de la qual tots esperen una retirada a meitat del mandat. Maestre vs. Rodríguez. Això serà amb la vènia del PSOE, que si deixa els seus vots perquè governi Camena, no només exigirà entrar en el govern local, sinó tenir també algun paper en la successió.

Una vegada més, l'esquerra i les seves eternes convulsions internes, que en el cas de Podemos a més el que hi ha subjacent és una crisi de model evident. El que ha passat a Madrid transcendeix les fronteres de l'M-30. Sense anar més lluny, tres regidors morats de l'Ajuntament de Valladolid se n'han anat ja del partit, i sis dels onze parlamentaris regionals a Castella i Lleó han anunciat que no repetiran sota les mateixes sigles. Vaja, que Podemos té un problema als territoris a més d'una profunda crisi d'organització que no va resoldre en el seu últim congrés.

Algú que pensi en un projecte de país o de ciutat? Doncs això: que ni una idea alta, que diria Azaña.