Quan les dones arribem als quaranta obrim una nova etapa de les nostres vides: som més sàvies, més fortes i estem més segures de nosaltres mateixes. Però també comencem a sentir canvis als nostres cossos que, socialment, han estat un tabú, considerats una cosa negativa. Arribem a la "tan temuda" menopausa. Un moment en què la biologia ens diu que deixem enrere l'època en què el nostre cos podia acollir una altra vida.

L'enfocament que es fa des d'una societat consumista, obsessionada amb la capacitat de producció i la superficialitat, les dones som objecte de campanyes de productes que ens ofereixen continuar semblant joves, ocultant els signes que la vida deixa en el nostre cos. Evitar les arrugues, tapar els cabells blancs, sol ser el missatge que ens donen des de la televisió als anuncis. Poc s'aborda la importància de la nostra salut, tant física com mental, en aquesta etapa en què sentim que necessitem ubicar-nos de nou.

A partir dels quaranta anys comencen a reduir-se les nostres hormones productives: els nostres ovaris es fan més petits, van deixant de produir estrogen i la progesterona es genera de manera més lenta. Fins que arriba un moment en què desapareix la menstruació i ja no podem quedar-nos embarassades de manera natural.

Tècnicament, la menopausa es produeix després de passar un any sencer sense menstruació (sense que es degui a una disfunció o trastorn). I mentre arribem a aquell moment, ens trobem en la denominada "perimenopausa", que és l'avantsala, quan les regles canvien i poden aparèixer altres símptomes. Un temps que pot durar mesos, o fins i tot anys. Pot interrompre's i tornar a començar de nou. Hi ha múltiples factors que poden influir en això, com per exemple, el fet de ser fumadora, que podria suposar un avançament de fins a dos anys. Durant la perimenopausa podem quedar-nos embarassades, i per això és important seguir tenint-ho present.

No va mai malament estar informades, desfer-se dels tabús i cuidar-se d'una manera conscient, aportant al nostre cos i a la nostra ment el que més li convé

Després d'un any sencer sense menstruació, arribem a la menopausa, que ens condueix a la postmenopausa. És tot el que ve després i per a la qual cosa hem de preparar-nos. No és una malaltia, no és una cosa negativa: és un procés natural que hem d'afrontar com una fase més del nostre desenvolupament.

No totes les dones tenen símptomes o molèsties. Pero no va mai malament estar informades, desfer-se dels tabús i cuidar-se d'una manera conscient, aportant al nostre cos i a la nostra ment el que més li convé.

La postmenopausa pot produir-nos malestar: canvis d'humor, cansament, tristesa profunda, fogots (molta calor, sudoració extrema), alteracions del son (insomni), augment de pes. Són senyals que ens indiquen que el nostre cos està canviant i que hem de parar atenció als nostres hàbits d'alimentació, d'exercici, de descans i d'autocura.

La falta d'informació, els tabús que hi ha hagut sempre sobre tota qüestió relacionada amb la salut de la dona, han fet que moltes s'hagin resignat a patir els símptomes i pensar que no hi ha alternativa. Però sí que n'hi ha. I també hi ha riscos si no ens informem correctament. Penso, quan escric això, en el fàrmac Agreal, que precisament es va administrar per pal·liar els efectes de la menopausa, sense advertir les dones que el prenien dels seus greus perills. Un medicament que ja ha estat retirat a Espanya (però que continua subministrant-se en altres països com ara Mèxic) i pel qual hi ha obert un procés judicial per respondre pels dels greus danys causats a milers de dones que desconeixien que no es podia prendre durant més de tres mesos (algunes han estat anys prenent-lo). Els danys neuronals que en algunes dones ha causat l'Agreal són irreversibles. Per això és important conèixer bé totes les possibilitats que avui existeixen i que podem abordar sense assumir riscos.

Evidentment, en alguns casos serà necessari recórrer a tractaments específics. Però cada vegada som més les dones que preferim productes i teràpies naturals, davant els fàrmacs que solen portar possibles efectes adversos (i alguns de molt greus).

És fonamental que assumim que no estem malaltes, que la postmenopausa no és una cosa que hàgim de "medicalitzar"

Abans de consumir qualsevol mena de fàrmac hem d'informar-nos i conèixer el que ha passat amb Agreal, amb Depakine, amb Essure. Desgraciadament, amb d'aquests medicaments ha passat massa temps i s'han produït massa danys abans no s'hagin pres mesures. Serveixi com a exemple que han passat dècades perquè les víctimes pel consum de Talidomida siguin reconegudes: un medicament que es recomanava a les dones embarassades per evitar les nàusees i que va generar gravíssimes malformacions en els nadons que gestaven. Aquesta setmana, per fi, el Consell de Ministres ha donat llum verda al reconeixement de les indemnitzacions que serviran per a 130 persones afectades. Tot i que en realitat van ser milers, però la majoria han mort ja.

Existeixen alternatives naturals que no posin la nostra salut en risc? Sí. I és important que les coneguem.

És fonamental que assumim que no estem malaltes, que la postmenopausa no és una cosa que hàgim de "medicalitzar". Per aquesta raó és imprescindible que entenguem quin tipus d'aliments hem de començar a consumir (no ens hauríem de preocupar per les calories sinó pels nutrients), tenint en compte els minerals, vitamines i elements que ara el nostre cos necessita més que abans.

L'exercici també és clau: ja que mantenir el nostre cos actiu, amb un ritme suau, però durant sessions freqüents diàries, activarà el nostre organisme ajudant-nos en tot el procés.

Aquesta setmana he entrevistat les responsables del projecte Domma. Dones que han posat en marxa una empresa que ens ofereix, precisament, informació i productes naturals, efectius i segurs per a la nostra salut. Abordem totes les qüestions que he assenyalat en aquestes línies i el més important: ens ofereixen alternatives i respostes que tota dona hauria de conèixer.

Pots veure l'entrevista aquí.