Les expectatives són el que fonamenten la borsa i qualsevol notícia que pugui suposar la fi de la pandèmia té un gran paper en el moviment dels mercats. La vacuna —que és ja una cursa entre farmacèutiques— i totes les notícies relacionades amb ‘la cura’ expliquen gran part de les pujades i baixades dels índexs mundials i la volatilitat. Curiosament, però, els valors a borsa de les farmacèutiques que han anunciat una possible vacuna s’han comportat de manera molt diversa als mercats. 

Avui, 27 de desembre, és el dia en què Espanya ha de començar a vacunar la població contra el coronavirus. La que posarà Espanya és la de la farmacèutica Pfizer juntament amb BioNTech, la primera que ha rebut l’aprovació per part de la Unió Europea i, segons el govern espanyol, en aquesta primera tongada n’hi haurà prou per als grups de més risc. Però Pfizer té altres competidores que també corren la mateixa cursa i cada vegada escurcen distància unes amb altres. Es tracta de Moderna, AstraZeneca, Reig Jofre o Janssen, entre moltes altres que no s’han fet tan mediàtiques. 

Brega de galls

Pfizer va ser de les primeres farmacèutiques que va anunciar els primers passos cap a la cura de la malaltia causada pel virus Cov-Sars-19. Després de mesos de confinament i poques esperances, una multinacional deia que podia solucionar-nos el problema. Acció-reacció: les borses d’arreu van retratar la bona notícia amb pujades notables. A més, Pfizer era un nom conegut, principalment pel seu producte estrella: la Viagra, el fàrmac que la va fer popular a finals del segle XX. Pel que fa a la vacuna contra el coronavirus, la farmacèutica nord-americana està aliada amb una altra companyia molt petita però que ara ja ens resultarà familiar, BioNTech.

No van passar gaires dies, que a Pfizer li va sortir un competidor: la que coneixem com a ‘vacuna d’Oxford’. Es tracta de la que estan desenvolupant la famosa universitat i la multinacional britànica AstraZeneca, una de les més grans del món. 

I, finalment, la menys coneguda, la nord-americana Moderna, una companyia jove que promet la vacuna amb teconologia RNA. A tot això, s’hi afegeixen altres companyies i iniciatives com ‘la vacuna russa’, o en el cas de Catalunya, la farmacèutica Reig Jofre produirà la vacuna de Johnson&Johnson. 

Què passa a la borsa?

La salut és un negoci i les cures valen or. De fet, els informes del banc Morgan Stanley calculen que Pfizer generarà prop de 19.000 milions de dòlars el 2021 amb la vacuna, i Moderna més de 15.000 milions. Amb tot, ara mateix el seu valor a borsa no està augmentant de la mateixa manera ni al mateix ritme. 

Tot i que el normal seria pensar que per a qualsevol d’aquestes farmacèutiques donar la notícia que està desenvolupant una vacuna contra el coronavirus les faria disparar-se a borsa, no ha anat així. El mercat ha jugat sobretot a favor de Moderna i de BioNTech, amb augments del 700 % i el 300 % respectivament des de principis d'any. Tot i això, Pfizer, que està aliada amb BioNTech, i AstraZeneca pràcticament no s’han immutat al mercat borsari, amb un creixement del voltant del 10 % en el mateix període. 

Així doncs, què passa? Es tracta del tipus de vacuna, de por dels inversors, d’alguna cosa que se’ns escapa…? Certament, hi ha diversos factors que influeixen molt en aquests moviments, més que no pas la notícia o la pressa per ser el primer. 

Expectatives d’èxit: dimensió, preu i temperatura

D’entrada, cal tenir en compte la dimensió de les companyies. Moderna i BioNTech són dues biotecnològiques molt petites, per a la majoria de nosaltres desconegudes fins ara, motiu pel qual una bomba com la vacuna pel coronavirus suposa un gran volum de negoci per a aquestes, però per a un gegant com Pfizer, els anuncis de la vacuna acaben influint poc en el seu valor. Evidenciant-ho amb xifres, Pfizer va tancar el 2019 amb més de 50.000 milions de dòlars en ingressos; BioNTech va tancar l’exercici amb uns 108 milions d’euros, i Moderna amb uns 60 milions. Uns balanços que evidencien la diferència de situació inicial.

En segon lloc, el preu de la vacuna també hi té un paper rellevant, ja que incidirà directament en els beneficis i rendibilitat que tindrà l’empresa. AstraZeneca es va comprometre a no obtenir beneficis de la vacuna mentre hi hagi la situació de pandèmia —motiu pel qual sembla que serà la que es portarà a l’Àfrica i altres països subdesenvolupats—, de manera que és la més barata, amb un preu estimat d’entre 3 i 4 euros per dosi. La de Pfizer/BioNTech seria la següent, amb un preu mitjà d’uns 20 euros per dosi, i finalment la més cara seria la de Moderna, d’uns 35 euros per dosi, tot segons una anàlisi de Seeking Alpha.

Moderna pot produir uns 1.000 milions de dosis, Pfizer/BioNTech unes 1.300 milions i AstraZeneca prop de 2.000 milions de dosis, cosa que deixarà zones del planeta sense cobrir

I, en últim lloc, les condicions de la vacuna, com ara la temperatura, la facilitat de transport o d’emmagatzematge també influeixen en el que els accionistes esperen de cada companyia. Sense anar més lluny, Pfizer va anunciar que la seva vacuna havia de mantenir-se a -70 ºC, cosa que complica el transport. Aquell dia, Moderna es va disparar a la borsa després d’anunciar que la seva es podia mantenir durant mesos en refrigeradors estàndard a -20 ºC, cosa que la feia molt més accessible que la de Pfizer. 

Amb tot, el que és força clar és que tot i que les diverses companyies solucionin els seus problemes de transport o emmagatzematge, amb la producció que poden fer difícilment arribaran a tothom. Moderna pot produir uns 1.000 milions de dosis, Pfizer/BioNTech unes 1.300 milions i AstraZeneca prop de 2.000 milions de dosis, cosa que deixarà zones del planeta sense cobrir. Així doncs, probablement en aquesta cursa s’hi aniran sumant cada vegada més noms, però primer caldrà estar atents en com es comporta aquesta primera dosi que avui comença a administrar-se.